Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Itt a gondolatokkal irányítható robot

2009.03.31. 16:00
A Honda Motor kedden bejelentette, hogy olyan robotot fejlesztett ki, amely emberi gondolatokkal irányítható. A cég híres Asimo robotjának legújabb verzióját gazdája a fejére helyezett sisakkal irányíthatja.

A sisakban az agyi elektromos hullámokat felfogó EEG van, továbbá egy infravöröshöz közeli tartományban működő optikai érzékelő. Ha a robot gazdája erősen koncentrál arra a gondolatra, hogy felemelné saját jobb karját, akkor a robot felemeli a jobb karját. A bemutatón egy ember mozdulatlanul ült, arra gondolt, hogy felemeli a bal karját, majd 2-3 másodperc múlva a robot felemelte a bal karját.

A robot mozdulatainak pontossága attól függ, mennyire tud a kísérleti személy összpontosítani. Asimo az esetek 90,6 százalékában képes pontosan végrehajtani a mozdulatokat - közölte Okabe Tacuja, a Honda kutatóintézetének egyik tudósa, aki részt vett a robot fejlesztésében. Mivel az emberek agyi tevékenységének jellemzői nagyon egyéniek, a gépnek előzőleg 2-3 órán át kell tanulmányoznia a kísérleti személy agytevékenységét ahhoz, hogy aztán az illető gondolatai irányíthassák a robotot. Asimo egyelőre négy alapvető gondolattal irányítható: ha a gazdája kar-, lábmozdulatra, futásra vagy nyelésre koncentrál.

Az agytevékenység megfigyelésével a világon mindenütt foglalkoznak, de a Honda világelsőnek tekinti magát abban, hogy beültetett szenzorok nélkül képes érzékelni az agytevékenység változását. A japán cég olyan „gondolatolvasó” gépet szeretne konstruálni, amely hordozható méretű. A későbbi cél olyan robot, amely segíteni tudna a ház körüli munkában, például a mosogatásban, virágöntözésben. A kutatásban a Honda mellett részt vesz egy állami támogatást élvező kutatóintézet és a Shimadzu precíziósműszer-gyár.

„Egyelőre alapkutatás, amin dolgozunk, de álmunk a kereskedelmi forgalmazás. Ám addig még nagyon hosszú út van előttünk” – fogalmazott a robot bemutatóján Arai Jaszuhisza, a Honda Kutatóintézet vezetője.