Móric
9 °C
15 °C

Új csipjelölést vezet be az Intel

2009.04.07. 16:50 Módosítva: 2009.04.07. 16:54
Áprilistól megújította asztali és hordozható számítógépekbe szánt mikroprocesszorainak logóit az Intel, és egyben egy olyan egyszerű osztályozási rendszert is bevezetett, amely a vásárlóknak segíthet a nekik leginkább megfelelő teljesítményű chip kiválasztásában.

Az új logók jobb felső sarkában az adott processzor magjának (magának a szilíciumdarabnak) egy részlete látható, a chip fő márkanevének, illetve az azon belüli azonosítónak a markáns betűi mellett. Ugyanakkor a gyártó minden erőfeszítése ellenére mindezek az információk az emberek nagy többsége számára semmit sem mondanak, ezért az Intel egy közérthető, ötfokozatú jelölési rendszert is bevezetett. Ebben csillagok jelzik az adott chip teljesítményét: az egy csillaggal jelölt osztály a legkisebb, míg az öt csillaggal jelölt a legnagyobb teljesítményű processzorokat takarja – írja az ITcafé. Az osztályozási rendszer reformjára szükség volt, mert a betűk és számok kombinációjából álló modellszámozás felhasználóbarátnak semmiképpen nem volt nevezhető.

50173 starratings.gif

„Ha egy vásárló betér egy áruházba, választani tud majd a Centrino, Core, Celeron, Core 2 Duo és Core 2 Quad chipek között” – magyarázta a jelölés előnyeit a CNET-nek Bill Calder, az Intel szóvivője. Calder szerint az otthoni felhasználóknak készült chipek családjában további hasonló változások várhatók. „Amikor piacra dobtuk a Core i7-et, azt mondtuk, hogy egy fő végfelhasználói márkanevet szeretnénk megtartani, a Core-t. Nos, ebbe az irányba haladunk” – mondta. A teljesítményt jelölő csillagokkal a felhasználók a számítógépre ragasztott processzorlogó mellett találkozhatnak majd.