Henrik, Roland, Örkény
16 °C
30 °C

Új Zune jöhet

2009.04.21. 17:25 Módosítva: 2009-04-21 17:31:48
A pletykák szerint új Zune-t készít a Microsoft, a készülék nagy, érintésérzékeny kijelzőt és erős csipet kaphat. Várhatóan világszerte forgalmazzák majd a ZuneHD-t, ami ősszel kerülhet a boltokba.

A Microsoft zenelejátszója nem lett valami sikeres. A 2006 végén megjelent készülék az iPod konkurense kívánt lenni, talán túlságosan is: mind megjelenésében, mint képességeiben az Apple készülékét másolta, ezért nem kapott önálló karaktert, ráadásul a Microsoft hype-faktora sem volt olyan magas, hogy az érdemben segíteni tudta volna a készülék eladását.

A premier óta három generáció jelent meg a Zune-ból, amiből alig hárommillió darab fogyott: ez még annak tükrében is alacsony szám, hogy csak az Egyesült Államokban és Kanadában forgalmazták, hiszen iPodból körülbelül százmilliót vettek ugyanezen idő alatt.

Sokáig úgy volt, hogy a Microsoft le is áll a kudarcnak tekinthető projekttel, nem is olyan régen még maga Steve Ballmer, a vállalat vezetője is úgy nyilatkozott, hogy ezentúl inkább szoftverekben gondolkoznak, és azt licencelik az mp3-lejátszók gyártóinak, a hardverkészítést rábízzák a partnerekre.

Ehhez képest most úgy tűnik, új Zune készül, legalábbis ha az elmúlt hetek pletykáinak hinni lehet. Megerősített információ egy darab sincs, kiszivárogtatott viszont egy rakás. Ezekből kitűnik, hogy ha valóban lesz ZuneHD, az leginkább az iPod Touch ellenfele lehet.

A képek alapján fémházas gép kijelzője a hírek szerint 3,6 colos lesz szemben az iPod Touch 3,5 colosával, és a HD-kifejezés miatt sokan azt valószínűsítik, hogy a panel felbontása is nagyobb lesz. A készülékből 4, 8, 16 és 32 gigabájtos verziót készíthet a Microsoft, és lesz rajta hdmi-kimenet is, így akár nagyfelbontású filmeket is lejátszhatunk majd róla a plazma-, vagy lcd-tévére kötve.

zunehd

A ZuneHD várhatóan képes lesz az internetes tartalom megjelenítésére, az erőforrás-igényesebb oldalak sem jelentenek majd problémát az Nvidia Tegra-csipnek hála. Ez a meglehetősen erőteljes processzor elsősorban a videógyorsításban jeleskedik, de általában véve is komoly előrelépést jelenthet a most használt mp3-lejátszó-csipekhez képest.

Hazai szempontból azonban az tűnik a legérdekesebb információnak, hogy a ZuneHD, ha tényleg elkészül, világszerte kapható lesz, így végre nemcsak szürke importból juthat hozzá a Microsoft lejátszójához az, aki venne egyet.