Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tesztre kész az amerikai haditengerészet 100 millió dolláros lézerágyúja

2009.07.21. 10:25 Módosítva: 2009-07-21 10:27:12
A lézerágyút a hatalmas hadihajók védelmére fejlesztették ki, amelyekben súlyos károkat tudnak okozni a nehezen észrevehető, apró motorcsónakról vagy jetskiről támadó rakétavetős terroristák, vagy öngyilkos merénylők.

Az amerikai haditengerészet 2000 óta keresi azt a fegyvert, amivel hatékonyan megvédheti a hadihajóit az egészen apró hajókról, csónakokról, vagy akár jetskikről támadó ellenségtől, terroristáktól. 2000. októberében a Jemenben horgonyzó USS Cole rombolót érte öngyilkos merénylet: egy robbanóanyaggal megrakott motorcsónakot vezettek neki a terroristák, a robbanásban 17 tengerész halt meg. Ez a merénylet volt az egyik legismertebb az Al-Kaida hírét megalapozó támadások közül.

A hasonló támadások megelőzésére fejlesztette ki a hadsereg számára a Northrop Grumman hadiipari cég a Joint High Power Solid-State Laser lézerágyút. A 98 millió dolláros projekt most jutott el abba a fázisba, amikor élesben lehet tesztelni a hajóra telepített lézert, távirányítású motorcsónakok ellen. A tervek szerint a tesztelés 12-18 hónapig fog tartani.

A lézerágyú automatikusan befogja a célt, figyelmeztetésképpen egy alacsony energiájú jelzőfénnyel megvilágítja, és ha nem hátrál meg, a 105 kilowatt teljesítményű lézernyalábbal elpusztítja. A lézer 1,06 mikronos hullámhosszú, ami elvileg éppen egy olyan tartomány, ahol minimális a légkör zavaró, elnyelő hatása. A speciális körülmények (a sok vízpára) azonban problémákat okoznak, szóródik az apró vízcseppeken a sugár, gyengül az ereje.

Ez lesz az első alkalom, amikor lézerfegyvert tengeri körülmények között próbálnak ki. Ha sikeresek a tesztek, a következő lépés a nagyobb földi járművekre szerelt verzió lesz, amit rakétatámadások ellen vetnének be.