Számítógép monitor és billentyűzet nélkül

2009.11.02. 16:25
Az Ericsson új számítógépének prototípusa a képet és klaviatúrát egyaránt a felhasználó elé vetíti.

Az Ericsson Life in 2020 projektjének részeként mutatkozott be a svéd cég sajátos számítógép-prototípusa a múlt heti Taiwan Broadband szakkiállításon. A borsőrlőre hasonlító modell különlegességét az adja, hogy fizikailag nem rendelkezik se kijelzővel, se billentyűzettel – a nélkülözhetetlen alkatrészeket a gép egyszerűen a felhasználó elé vetíti. Az eszköz kétféle projektorral rendelkezik: a QWERTY-kiosztású klaviatúra képét egy lézerprojektor állítja elő, míg a túloldalon egy apró digitális vetítő sugározza a 30 collos átmérőjű képet a szemközti falra.

Az Ericsson eredetileg fejlődő országok piacára gyártott volna kis méretű számítógépet, ám a fejlesztés során koncepciót váltottak, így született meg a cég fantáziamodellje a jövő pc-jéről. Sajnos a prototípus akkumulátora hamar lemerül, és semmiféle hálózati kapcsolatra nem képes, a mérnökök csupán egy memóriakártya-olvasót építettek be a testébe.

A kutatók természetesen nem állnak meg ezen a ponton, a végső cél a „pók” becenévre hallgató mini pc koncepciója – egy hasonló elven működő, zsebre vágható számítógép vezeték nélküli kapcsolattal, nagy kapacitású teleppel, kihajtható lábacskákkal. Bár 2020 előtt nem várható a nyolclábú techrovar demója, az Ericsson jelenleg olyan gyártókkal tárgyal, melyek az eszköz lézerbillentyűzetét és projektorát már jó előre megépítenék – írta meg a Physorg.  • Tippek
  • Hírek