Jenő
-3 °C
6 °C

2014-ben indul a Galileo

2010.01.08. 12:34
Több éves halasztgatás után úgy tűnik, végre sínen van az európai gps-nek is nevezett műholdas navigációs rendszer, a Galileo fejlesztése, mivel az EU döntött a projekt egyes feladataira jelentkező cégek között, és megkötötte a szerződéseket a pályázatok nyerteseivel.

A műholdak legyártásával (pontosabban az első 14 szatelit legyártásával, amivel elindul a rendszer; később ehhez még 18-at tesznek hozzá) a német OHB System AG-t bízta meg az EU, ez 566 millió eurót visz el a rendszer megépítésének teljes, 3,4 milliárdos költségvetéséből. Az olasz ThalesAleniaSpace vállalat nyerte el a karbantartási feladatokat 85 millió euróért, és a francia Arianespace fogja pályára állítani a műholdakat 397 millióért. Az első műhold a tervek szerint 2012 októberében indul az űrbe, a francia cég az orosz űrhivataltól bérelt Szojuz rakétákat fog használni ehhez.

A hálózat 2014-ben kezd el működni, és az ígéretek szerint pontosabb és gyorsabb lesz, és nagyobb lefedettséget fog produkálni, mint az amerikai gps-rendszer, amit ma használnak a navigációs készülékek. A Galileo az EU közlekedési biztosa, Antonio Tajani szerint Európa politikai függetlenségét is meg fogja erősíteni, és fontos szerepe lesz gazdasági, szociális és biztonsági szempontból is a következő évtizedekben.

A Galileo ötlete 1999-ben merült fel, a konkrét tervek 2003-ban születtek meg rá, de a projekt többször került veszélybe, elsősorban azért, mert a különböző európai országok cégei nehezen tudtak együttműködni a fejlesztésen. 2008-ban a fejlesztést finanszírozó, francia, német, spanyol, brit és olasz cégekből álló konzorcium kiszállt az üzletből, ekkor vette át az EU a projekt vezetését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?