Repülő pixelek a jövő 3D televízióiban

2010.03.04. 09:44 Módosítva: 2010.03.04. 09:44
A 3D televíziók lehetnek a jövő szórakoztatóeszközei, de a technológia annyira új, hogy jelenleg több megoldással is kísérleteznek a mérnökök. Ezek egyike a repülő pixel, amely még kezdetleges stádiumban van, de ígéretesnek tűnik.

Az első 3D televíziók idén áraszthatják el a piacot, de az első típusok mechanikája nem feltétlenül lesz a technológia meghatározó irányvonala. A az MIT-nál (Massachusetts Institute of Technology) két mérnökcsapat olyan rendszerrel kísérletezik, amelyben repülő pixeleket használnak a 3D megjelenítésére. Az általuk kitalált Flyfire elnevezésű 3D kijelzőben színes ledekkel felszerelt apró repülőszerkezetekből áll össze a kép, amelyek a térben szabadon mozognak, majd formába rendeződnek, így érve el a 3D hatást. A repülő pixelek úgy változtatják meg a pozíciójukat, hogy akár a hagyományos mozgóképeknek is adhatnak mélységet.

Az elgondolás jelenleg még csak kísérleti stádiumban van. Emilio Frazzoli, a MIT Aerospace Robotics and Embedded Systems fejese az elmélet bizonyítására csapatával egy olyan apró, négyrotoros helikoptert fejlesztett, amellyel demonstrálhatják a jövőben a Flyfire képességeit. Egyelőre még csak tíz helikopterrel folynak a kísérletek, de a cél az, hogy öt éven belül száz, vagy akár ezer ilyen szerkezetet mozgassanak egyszerre.

A helikopterek egyetlen problémája, hogy könnyedén összeütközhetnek a levegőben. A repülő pixelek pontos navigálásához ezért egy központi irányítórendszerre van szükség, ami a pixelekre szerelt vezérműveken keresztül küldi a helikoptereket a megfelelő pozícióba. Frazzoli csapata vertikálisan három centiméteres eltéréssel tudja egymás mellé rendezni a helikoptereket, míg vertikálisan a rotorok miatt ez a távolság tíz centiméter.

A fejlesztőcsapatok elképzelése alapján öt éven belül egy kiállításon már be is mutathatják, hogy hol tart a fejlesztés. Azt azonban jelenleg nem lehet pontosan megmondani, hogy a demonstráció során hány repülő pixelt lehet majd egyszerre látni, hiszen a navigációs rendszer még kiforratlan ahhoz, hogy nagyobb mennyiségű helikoptert pontosan mozgassanak a megfelelő pozícióba. Jelenleg a mérnökök azon fáradoznak, hogy a repülő pixelek egy kisebb csoportja zárt formációban tudjon repülni.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM