Örs, Stella
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

1120 processzormag a viharok ellen

2010.06.02. 14:07
Átadták, és ünnepélyesen bekapcsolták Magyarország legerősebb számítógépét a meteorológiai szolgálat központjában. A 190 millió forintos IBM iDataPlex az időjárás előrejelzését és a viharok előtti figyelmeztetéseket segíti, az eddiginél jóval nagyobb felbontással. Az ország hét nagy régiójára kiadott riasztásokat elfelejthetjük, mostantól 174 kistérségre külön-külön előrejelezhető az időjárás.

A szekrény

Magyarország legerősebb számítógépe mától Budán, az Országos Meteorológiai Szolgálat alagsorában üzemel. Úgy néz ki, mint egy kicsit túlméretezett, kétszer két ajtós fekete ruhásszekrény, amin ezer zöld led villog, és kék-sárga kábelkötegek lógnak ki belőle mindenhol.

A 190 milliós árcédula (ebből csak 14 milliót kellett az OMSZ-nek kifizetni, a többit az EU állta) sejtetni engedi, hogy nem évente kétszer felvett öltönyök pihennek benne, mint egy rendes ruhásszekrényben, és valóban: 2,67 GHz-es Intel Xeom 5550 processzorok, összesen 280 darab dolgozik benne, az időjárás előrejelzésén.

14 teraflops

Az utóbbi pár hét időjárását elnézve teljesen felesleges a kérdés, hogy ugyan mire is kell a meteorológusoknak szuperszámítógép. Özönlenek az adatok a meteorológiai műholdaktól, radaroktól, több száz automata meteorológiai állomástól, meg az európai ECMWF központból, amit valamivel fel kell dolgozni, szimulációkat futtatni, és az eredmények alapján kiadni az előrejelzéseket, és a riasztást, ha gáz van.

Az OMSZ és az IBM képviselői bekapcsolják a gépet
Az OMSZ és az IBM képviselői bekapcsolják a gépet

A meteorológusoknál mostantól ezt a munkát egy IBM iDataPlex dx360 M2 gép végzi – ilyenek dolgoznak többek között a NASA-nál az amerikai hurrikánfigyelő központokban is. A szekrényben 140 darab, egyenként két négymagos processzort, és 24 gigabájt memóriát tartalmazó szerver küzd meg az adatokkal, csúcsra járatva 14 teraflops teljesítményt nyújtva.

Ez másodpercenként 14 ezer milliárd matematikai műveletet jelent, ami több mint a duplája a tegnapig Magyarország legerősebb gépének számító, a KFKI-ben genetiaki kutatásokat segítő Genagrid teljesítményének, és nagyjából a harmada annak, amivel ma a világ legerősebb szuperszámítógépeinek toplistájára fel lehet kerülni.

7 volt, 174 lett

Az óriási számítási teljesítmény egyrészt gyorsítja az előrejelzést (egy időjárásmodellezés az OMSZ régi gépén egy óra alatt futott le, az újnak 3-4 perc kell hozzá), másrészt pontosítja is. Eddig az előrejelzések és riasztások az ország hét nagy régiójára vonatkoztak, mostantól 174 térségre külön-külön tud számolni hosszú és rövid távú, akár 1-3 órára vonatkozó előrejelzést a rendszer, megmondja, mennyi eső fog esni, milyen lesz a szélerősség és várható-e jégeső.

Ha legközelebb jön egy olyan vihar, mint ami május közepén lecsapott az országra (mint megtudtuk, olyan erős volt, hogy saját nevet kapott: Zsófia ciklonként vonul be a meteorológia évkönyvekbe), nem kell a fél országra vörös riasztást kiadni, hanem pontosan meg lehet majd mondani, melyik kistérségekben mennyire súlyos vihar várható.

ketto

A gépen egyébként Red Hat Linux fut, a fogyasztása 38 kilowatt (ez a számítási teljesítményre vetítve azt jelenti, hogy borzasztó hatékony, 2,7 kilowattból kihoz 1 teraflops teljesítményt, a világ jelenlegi legerősebb gépe, a Jaguar teraflopsonként 4 kilowattot eszik), a hűtését pedig kombinált lég- és vízhűtés adja.

És ha esetleg kevésnek bizonyul a számítási teljesítmény, a szekrényben még mindig van hely további 160 processzormagnak.