Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Húsz évet ad magának Kína, hogy legyőzze az Intelt

2011.03.10. 10:36
Az év végére elkészülnek az első olyan szuperszámítógépek Kínában, amelyek nem nyugati gyártók csipjeire, hanem kínai fejlesztésű processzorokra épülnek – adta hírül a People's Daily Online. A helyi mikroelektronikai ipar számára áttörést jelentő tervekről a Loongson (Godson néven is ismert) CPU-család főkonstruktőre, Hu Vei-vu számolt be.

A Loongson egy MIPS-architektúrára épülő processzorcsalád, mely már a harmadik generációjánál tart. Az európai STMicroelectronics által 65 nanométeres technológiával gyártott Loongson 3A DDR2/3 memóriát támogat, 1 GHz órejelen üzemel, 4 processzormagot tartalmaz, tipikus fogyasztása kevesebb mint 15 watt. A csip hardveresen támogatott emulátorral x86-os programok futtatására is képes.

Az új Dawning 6000 szuperszámítógép lesz az első a kategóriájában, amely a saját fejlesztésű mikroprocesszorokra épül. A rendszer teljesítménye a tervek szerint meghaladja majd az 1 petaflopsot, azaz másodpercenként több mint egybilliárd művelet elvégzésére lesz képes. A világ legerősebb szuperszámítógépe ma is Kínában található, de a tiencsini számítógép-központban dolgozó gépben amerikai gyártók processzorai dolgoznak: 7168 NVIDIA Tesla M2050 GPU és 14336 Intel Xeon processzor működik benne. A gép 2,507 petaflops teljesítményre képes.

Az informatikai iparunk eddig külföldi technológiára támaszkodott. De ahogy egy ország ipara nem függhet mindig az importacéltól és olajtól, úgy a kínai informatikai ágazatnak is szüksége van saját processzorra – mondta Hu. A szakember szerint a Kínai Tudományos Akadémia és a Dawning Information Industry által közösen épített Dawning 6000 már a nyáron elkészülhet, nagyjából tízezer Loongson processzor felhasználásával.

Egyelőre kevés olyan saját alkalmazás érhető el, amely képes teljes mértékben kihasználni e rendszerek számítási kapacitását. Évente akár 10 millió jüant is elvihet egyetlen szuperszámítógép áramszámlája, holott legjobb esetben is csak ezek teljesítményének tizedét használják. Hu Vei-vu úgy véli, nem csak ezen a téren kell felzárkózniuk a nyugathoz, még hosszú időre van szükség ahhoz is, hogy a saját fejlesztésű mikroprocesszorok megállják a helyüket a nemzetközi mezőnyben. „Még egy évtized kell ahhoz, hogy a hazai piac igényeit ki tudjuk elégíteni, és még egy másik ahhoz, hogy úgy adjunk el kínai processzorokat az Egyesült Államoknak, mint most ruhát és cipőt” – fogalmazott.