Újra kiadják a Commodore 64-et

2011.04.07. 14:40
A Commodore USA nevű, 2010-ben indult cég beszerezte az összes szükséges licencet, és májusban piacra dobja a nyolcvanas évek legnépszerűbb otthoni számítógépe, a Commodore 64 új változatát.

A C64 1982-ben jelent meg, az eredeti ára 600 dollár volt (Magyarországon sokáig csak nyugatról becsempészve lehetett hozzáférni), legnagyobb vonzereje a konkurenseit messze leköröző hang- és grafikai rendszere volt, ami miatt játékgépként népszerűbb lett, mint irodai számítógépként. Becslések szerint nagyjából 30 milliót adtak el belőle, aztán a kilencvenes évek közepén egy sikeres (az Amiga-család), és több elbukott gép kiadása után csődbe ment. A céghez kapcsolódó jogok másfél évtized alatt sokszor cseréltek gazdát, és tavaly ősszel kerültek a Commodore USA birtokába.

Az új C64 első ránézésre teljesen ugyanúgy fog kinézni, mint a régi, csak az oldalán a dvd-olvasó (opcionálisan bluray), és a hátoldalán a csatlakozók árulkodnak arról, hogy egészen más van a dobozban. A gépet egy 1,8 GHz-es, kétmagos Intel Atom processzor hajtja, alaplapra integrált Nvidia videokártyával, 2 vagy 4 gigabájt memóriával. Tévéhez ugyanúgy csatlakoztató, mint monitorhoz, és az alapjáraton induló Ubuntu Linux mellett teljes értékű C64-ként is képes működni.

A gépre az előrendelés már elkezdődött, az árak felszereltségtől függően 600 és 900 dollár között mozognak (110-165 ezer forint). A cég szerint az érdeklődés elsöprő, másodpercenként öt új regisztráció születik az oldalon – mondta a Commodore USA vezetője a New York Timesnak. Barry Altman szerint a vásárlók két nagy csoportra oszthatók: a mai 30-40 évesek, akiknek a C64 volt az első gépük, és nosztalgiából beruháznak a felújított verzióra, és a fiatalok, akik talán sosem láttak működő C64-et, de a retró kinézet miatt tetszik nekik az új.

A rajongókat egyébként megosztja a C64 újrakiadása, sokak szerint a halottakat nyugodni kéne hagyni, és az új hardverrel, de a régi kinézettel kiadott C64 csak meggyalázza a legendás gépet.  • Hírek
  • Csok