Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Atomot vet be a tabletpiacon az Intel

2011.04.13. 17:09
A már megvásárolható vagy hamarosan megjelenő tabletek közös vonása, hogy nem az Intel processzoraira épülnek. A pécék és szerverek világában szinte egyeduralkodó, 80 százalék körüli részesedéssel rendelkező csipgyártó évek óta képtelen befurakodni a mobiltelefonok lendületesen bővülő piacára, és úgy tűnik, hasonló kudarcnak néz elébe táblagépek esetében is. Legalábbis erre utal az új, kifejezetten ezt a termékkategóriát megcélzó Atom platform visszafogott fogadtatása.

A most leleplezett, Oak Trail kódnéven fejlesztett csippáros egy 1,5 GHz-es frekvencián működő Atom (Z670) processzorból és egy SM35 Express nevű perifériavezérlő lapkából áll. A cég szerint a platform fogyasztását jelentősen sikerült csökkenteni a korábbi generációkhoz képest, ami lehetővé teszi aktív, ventilátoros hűtés nélküli gépek építését – ami a tabletek esetében alapkövetelmény. A termékkategóriában gyakorlatilag egyeduralkodó ARM csipek egyik nagy vonzereje mindig is a rendkívül alacsony fogyasztás volt, ami a hordozható készülékek esetében létfontosságú, hiszen hosszabb üzemidőt tesz lehetővé.

Az Intel közleménye szerint az új Oak Trail platformot több mint 35 tabletben és egyéb hordozható számítógépben fogják az idén felhasználni, de a felsorolt gyártók közül feltűnően hiányoznak a piac meghatározó szereplői, és a nagyobb pécémárkák közül is csak a Fujitsu és a Lenovo szerepel a listán. Az első gépek a jövő hónapban jelennek majd meg.

Azt a csipgyártó is elismerte, hogy le vannak maradva. „Egyelőre nincs sok Intel-alapú tablet forgalomban. A 2011-es év arról szól, hogy ebben a szegmensben is relevánssá váljunk” – mondta a BBC-nek Kevin O'Donovan marketingvezető. A szakértők egy része szerint azonban a megkésett belépő miatt halvány annak az esélye, hogy a cég rövid távon komoly szereplővé tud válni ezen a piacon is.

Az Oak Trailnek előnye lehetne az ARM-mal szemben, hogy képes a Windows futtatására, csakhogy a Microsoft operációs rendszerének jelenlegi verziója, a Windows 7 az érintésvezérlés korlátozott támogatása miatt nem ideális platform a táblagépekhez; a tabletek jellemzőit is figyelembe vevő új Windows-kiadás pedig 2012 előtt biztos nem jelenik meg. Az Intel mindenesetre hangsúlyozza: a Windows mellett a gyártók a MeeGót és az Androidot is választhatják platformként az Oak Trail mellé.

A vállalat bejelentette azt is, hogy a platform fejlettebb – 32 nanométeres csíkszélességgel gyártott – utódja, a Cedar Trail még az idei év második felében megjelenik. Ez alacsonyabb fogyasztás mellett nagyobb grafikus teljesítményre lesz képes.