Nándor
3 °C
16 °C

Lemásolhatjuk az egész világot

2009.01.16. 18:44
Elkészült az a szkenner, amely milliméteres pontossággal le tudja másolni a környezetünket. A gyártó szerint a számítógépes modell a bűnügyi helyszínelők és a régészek munkáját is segítené.

Új nem létező csúcstechnológiás eszközöket kell kitalálnia CSI stábjának, mert már megvásárolható a bűnügyi helyszínekről virtuális képet készítő lézerszkenner. A milliméteres pontosságú 3D-s szkennernek köszönhetően a rendőröknek csak egyszer kell kivonulniuk a bűncselekmények helyszínére.

Az eszköz egy lézerszkennerből és egy digitális fényképezőből áll. A szkenner elkészíti a helyszín háromdimenziós modelljét, és erre fektetik rá a digitális kamera által készített képeket. A pontosság érdekében az eszköznek mindig ismernie kell a pontos földrajzi koordinátáit, de nem a navigációs műholdakra támaszkodik, mert azok nem túl pontosak. Ehelyett fel kell állítani egy lokális pozicionáló rendszert: háromlábú állványra helyezett eszközök folyamatosan lézerjeleket bocsátanak ki, és a szkenner háromszögeléssel méri be az aktuális helyzetét.

Legalább húsz lézersugár szükséges, írja a New Scientist tudományos lap. Minél több van belőlük, annál pontosabb a mérés, mondta Robert Valkenburg, a technológiát kifejlesztő Industrial Research nevű cég munkatársa.

Amikor a beolvasót egy tárgy vagy egy fal előtt mozgatják, azoknak a képe rögtön megjelenik a háromdimenziós modellen. Magyarán úgy működik a rendszer, mintha a bűnügyi helyszínelő egy csúcstechnológiás ecsettel festené le a helyszín virtuális képét. Valkenburg szerint sokféle szkenner van, de egyik sem készít ilyen valósághű képet.

A berendezés nemcsak közlekedési balesetek és gyilkosságok helyszínén használható, hanem akár régészeti feltárásokon, építkezéseken, vagy akár videojátékok előkészítéséhez is.