Gusztáv
-4 °C
1 °C

Gyűrűs 3D-egér

2007.06.10. 14:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy amerikai kutatócsoport ultrahanggal működő gyűrűje pontosan érzékeli a térbeli mozgásokat, így nagyszerűen alkalmazható a kurzor 3D-ben való irányítására.

A 3D tervezéshez, illetve térbeli navigációhoz használt alkalmazásoknál komoly gondot jelent a virtuális térben való mozgás. Általában igen összetett, nehezen tanulható navigációs eszközök kellenek ahhoz, hogy a felhasználó elboldoguljon az irányítással. Gyakran hagyományos egér és bizonyos kontroll billentyűk (Alt, Ctrl, stb.) együttes alkalmazásával tudják elérni, hogy a megszokott 2 dimenziós síkból a user ki tudjon szakadni.

Vannak persze olyan 3D-s egérnek hívott, egérre egyáltalán nem hasonlító eszközök, melyekkel borso áruk miatt a boltokban nem, csak a laboratóriumokban találkozhatunk. Ilyen például a 3 függetlenül elforgatható gombcsuklóból álló szerkezet, melynek végén egy tollat mozgatva mutathatunk rá a térben pontokra, vagy az a kockában szállakra felfüggesztett eszköz, melynek helyzetét a szállak elmozdulásából számítják ki.

Az massachusettsi Worcester Polytechnic Institute-ban a korábbi megoldásoktól eltérően egy olyan egeret fejlesztettek ki, melynek nincs közvetlen fizikai kapcsolata a rendszerrel. Kezünket szabadon mozgathatjuk, így a virtuális térben keltett mozgás is könnyedebb lesz, mint a korábbi eszközök esetében.

Mike Cretella és kutatótársai egy olyan gyűrűt készítettek, mely ultrahangot bocsát ki. A gyűrűt egy szerkezet előtt mozgatjuk, melyen 5 érzékelő van elhelyezve. A mikrofonok helye és távolsága eltérő, így a 100 Hz-en működő berendezéssel pontosan meg lehet határozni, a gyűrű, így a felhasználó ujjának a pontos pozícióját. Az egér további előnye, hogy valószínűleg igen olcsón lehet nagyobb méretben gyártani, hisz anyagigénye minimális és semmilyen különleges technológia nem szükséges az előállításához.

Cretella és kutatótársai ugyan még csak végzős diákok tanintézményükben, mégis elnyerték az amerikai Popular Science magazin 2007-es Feltalálói Díját. A csapat nem akarja azonnal értékesíteni találmányát. Továbbfejlesztési terveik között szerepel gesztusok felismerése, illetve a hangszóró méretének csökkentése.