Emőke
-4 °C
9 °C

Az AMD nyugdíjazza 'K'-t

2004.11.17. 16:11
Az AMD átnevezi processzorait, és külön fejlesztőközpontokra bízza az egyes családok kifejlesztését. A cég vezetése az átszervezéstől az eladások fellendülését várja.
Az AMD változtatott stratégiáján, s bejelentette, hogy eldobja a K elnevezést. A döntés hátterében a vásárlói tábor tervezett bővítése áll, melynek kulcsa a társaság szerint a párhuzamos, szeparált fejlesztés, közölte a Cnet. Az újítás több egyszerű névváltoztatásnál, hiszen az AMD eddig egyszerre csak egy processzorcsaládot fejlesztett, most azonban felosztja a feladatokat. "Nincs többé K8 vagy K9" - mondta Fred Weber az AMD technikai főnöke.

Verseny

A sunnyvale-i központú AMD a 486-os széria kifutása óta K betűvel jelöli processzorcsaládjait. Addig az AMD termékei ugyanazt a nevet kapták, mint az Intel processzorai, a generációváltáskor azonban az Intel levédte új termékének, a Pentiumnak a nevét. Az AMD erre megalkotta saját processzorát, melyet K5 néven vezetett be a piacra a kilencvenes évek közepén.

A két társaság párhuzamosan fejlesztett, az Intel kidobta a P6-ot, mely Pentium II-ként és III-ként ment át a köztudatba, az AMD pedig megalkotta a K6-ot, K7-et (Athlon, Duron), majd a K8-at (Opteron, Athlon 64).

Szeparálnak

A társaság már megkezdte az átszervezést. Külön tervezőcsoport dolgozik a szervereken, más foglalkozik a notebook-csippekkel, és más az asztali processzorok fejlesztésével, megint mások felelősek az olcsó, internetezésre szánt szegmens bővítéséért. Ráadásul erősítést is szereztek. Weber elmondta, hogy átcsábították az IBM és a Sun Microsystems néhány tervezőjét.

Az első K-nélküli chipek megjelenéséig 2005 második feléig kell várnunk, az AMD ekkor dobja piacra első kétmagos processzorát, melyet szerverállomásokhoz fejleszt ki. Eddig ez a project futott K9 néven. Egy évvel később pedig megjelenik a Pacifica, mely megerősített biztonsági szolgáltatásokkal, és a "virtuális technológiának" köszönhetően egyszerre akár több operációs rendszer futtatásával áll majd a felhasználók rendelkezésére.