Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A papír visszatér

2001.04.13. 17:52
Kapcsolódók (2)
A számítógépek megjelenésével szinte teljesen megfeledkeztünk a kézírásról, pedig néha nincs más a kéznél csak egy papír és egy toll. De ha az Anoto cég számításai bejönnek, akkor hamarosan ennyi is elegendő lesz ahhoz, hogy e-mailt küldhessünk.
Az Anoto szorgos munkásai olyan rendszert dolgoztak ki, ami eddig minden szempontból működőképesnek látszik, mindössze annyit kell tenniük, hogy a technológiát széles körben elterjesztik, standarddá teszik, amire minden esélyük megvan, hiszen az általuk kínált technológia alig kerül többe, mint a hagyományos papír. Akár már idén megjelenhetnek a piacokon az internetképes levélpapírok, post-itek, filofaxok. Az egyszeri ember ebből csupán annyit fog látni, hogy a papír egyik sarkában megjelenik néhány rubrika például "send as e-mail" vagy "send as fax" felirattal.

Az Anoto-papír gyártását tekintve semmiben nem tér el az úgynevezett hagyományos papírtól. Mégis van különbség? Árnyalatnyi. Éppen annyi, amit egy kevés nyomdafesték okoz. Az Anoto internetes papíron szabad szemmel alig látható apró pöttyök vannak, melyeknek mintájából rakja össze egy processzor később az írásképet. A pöttyök 0.3 milliméterenként követik egymást, helyzetükből a toll egy processzor segítségével számolja ki pillanatnyi pozícióját.

A trükk tehát a papír, illetve az azon található mintázat. A tollba épített vizuális érzékelő tehát nem scanner, a papíron megjelenő tintát nem is látja (az csupán a kényelmet szolgálja), csupán a pöttyöket. A toll tehát pozíciókat tárol, nem egy képet. Az eltárolt adatot a legközelebbi Bluetooth eszköz segítségével továbbítja az Anoto-szervernek. A szerveren tárolt térkép alapján kikeresik, hogy az adott rész kihez tartozik. Ha csak egy szimpla lap, akkor a megadott eljárás a rubrikába tett jel alapján folytatódik, az írás faxként vagy éppen e-mailben jelenik meg valahol. Egyéb esetben a gép azt találja, hogy a toll éppen arra a területre írt, ami egy csomagküldő szolgálat tulajdona, és a toll gazdája épp vásárolt valamit. Az ügy innentől tiszta, a gép közvetíti a megrendelést az áruháznak, és a termék már úton is van.

Az Anoto üzlete tehát egyáltalán nem a papírgyártás lesz. A cég székhelyén mindössze a térkép elkészítésével foglalkoznak, illetve a kész részeket eladják különböző érdeklődőknek. A jelenlegi állás szerint az Anoto által előállított térkép körülbelül az Egyesült Államokéval egyenlő, talán egy kicsit nagyobb, de az Anoto píárosai szerint a munkatársak minden reggel úgy köszönnek, hogy "mekkora ma a térkép?".

Az Anoto-toll
A papíron kívül természetesen szükség lesz még egy tollra is, ami a követelményeknek megfelelően hi-tech, diszkrét, elegáns és természetesen baromi drága. A toll egy leolvasó segítségével követi nyomon a papíron tett mozdulatokat, a pontok helyzetéből számolja ki az írás pozícióját, rögzíti és küldi tovább a rendszernek. A toll nem scannerként működik, nem ismeri fel a szöveget, azt pusztán adatsorként tárolja. Ez lehetővé teszi egyrészt a nagyobb tárkapacitást, másrészt, mivel az írást nem karakterekként, hanem képként továbbítja, így lehetségessé válik az ékezetes betűk használata, valamint a ciril és a keleti írások is visszatérhetnek a netes kommunikációba. Természetesen az Anoto a papíron kívül a tollat sem fogja gyártani, csupán a technológiát adja hozzá, de sejteni lehet, hogy a gyártók kapnak az alkalmon, főleg azért, mert a tollat licencelők közé beállt a Mont Blanc is.