Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megadta magát az Apple

2005.08.03. 13:04
Csak Steve Jobs és néhány, Macintoshát körömszakadtáig védelmező tulajdonos tudta megmagyarázni, miért jobb az egygombos egér, mint a kétgombos-görgetős változat. Most már ők sem magyarázkodnak: itt a Mighty Mouse, az Apple történetének első többgombos egere.

Egyszer minden legendát kisatíroz az élet. Huszonegy évig ellenállt az Apple a gonosz többgombos egerek támadásának, de most beadta a derekát: piacra dobja a mindenható egeret, a Mighty Mouse-t, és ezzel nemes, felhasználók millióit idegesítő tradíciónak vet véget. Igen, 2005-öt írunk, és az egygombos egérhez mindeddig görcsösen ragaszkodó Apple többgombos egérrel innovál.

Kerülte a kísértés

#alt#
Mighty szappantartó

Bár az egeret már 1963-ban feltalálta a Stanfordi Kutatóintézet munkatársa, Douglas Engelbart, az eszközt úgy húsz év múlva épp az Apple tette igazán népszerűvé. A konkurens pc-s szakág beszállítóinak nem került sok idejébe, hogy rájöjjenek, több gombbal több mindent lehet csinálni, mint eggyel. A Xerox egyből három-, a Microsoft kétgombos egérrel állt elő, aztán sorban jöttek a négy- sőt többgombos beviteli eszközök. Megjelent a mára kihagyhatatlan görgető, de az Apple máig ellenállt minden kísértésnek - állítólag azért, mert az alapító Steve Jobs azt mondta: ha csak egy gomb van az egéren, akkor képtelenség rosszat nyomni.

Egy legenda vége

#alt#
Ősegér 1963-ból

A többgombos Apple-egér megjelenését egyes szakírók a berlini fal leomlásához hasonlítják, mások paradigmaváltásról beszélnek, pedig nem történt más, mint hogy az Apple 49 dollárért végre ad három gombot és egy görgetőt. Dizájntéren - valószínűleg a puristák mindent elsöprő felháborodásától tartva - visszafogta magát a cég: a görgetőt kivéve a Mighty Mouse még mindig egygombosnak tűnik, a pc-s egereken megszokott bal és jobb gomb érintőszenzoros, és az egybeöntött műanyag héj alá dugták őket, megkímélve az Apple-sznobokat a teljes sokktól.

A bal gomb a szokásos elsődleges kattintásért felelős, a jobb oldalit lenyomva kontextusspecifikus menük ugranak elő - legalábbis azokon a gépeken, amelyeken az Apple legújabb operációs rendszerének, a Mac OS X-nek valamelyik változata fut. A pici görgetőn kívül az eszköz oldalán van még egy idomítható gomb - ennyi. Az Apple egyik alelnöke, David Moody azt mondta a Cnetnek: "Számtalan többgombos egér van a piacon, de mindegyik bonyolult. Mi nem voltunk hajlandóak feladni a dizájnt, sem a könnyű használhatóságot."