Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Megadta magát az Apple

2005.08.03. 13:04
Csak Steve Jobs és néhány, Macintoshát körömszakadtáig védelmező tulajdonos tudta megmagyarázni, miért jobb az egygombos egér, mint a kétgombos-görgetős változat. Most már ők sem magyarázkodnak: itt a Mighty Mouse, az Apple történetének első többgombos egere.

Egyszer minden legendát kisatíroz az élet. Huszonegy évig ellenállt az Apple a gonosz többgombos egerek támadásának, de most beadta a derekát: piacra dobja a mindenható egeret, a Mighty Mouse-t, és ezzel nemes, felhasználók millióit idegesítő tradíciónak vet véget. Igen, 2005-öt írunk, és az egygombos egérhez mindeddig görcsösen ragaszkodó Apple többgombos egérrel innovál.

Kerülte a kísértés

#alt#
Mighty szappantartó

Bár az egeret már 1963-ban feltalálta a Stanfordi Kutatóintézet munkatársa, Douglas Engelbart, az eszközt úgy húsz év múlva épp az Apple tette igazán népszerűvé. A konkurens pc-s szakág beszállítóinak nem került sok idejébe, hogy rájöjjenek, több gombbal több mindent lehet csinálni, mint eggyel. A Xerox egyből három-, a Microsoft kétgombos egérrel állt elő, aztán sorban jöttek a négy- sőt többgombos beviteli eszközök. Megjelent a mára kihagyhatatlan görgető, de az Apple máig ellenállt minden kísértésnek - állítólag azért, mert az alapító Steve Jobs azt mondta: ha csak egy gomb van az egéren, akkor képtelenség rosszat nyomni.

Egy legenda vége

#alt#
Ősegér 1963-ból

A többgombos Apple-egér megjelenését egyes szakírók a berlini fal leomlásához hasonlítják, mások paradigmaváltásról beszélnek, pedig nem történt más, mint hogy az Apple 49 dollárért végre ad három gombot és egy görgetőt. Dizájntéren - valószínűleg a puristák mindent elsöprő felháborodásától tartva - visszafogta magát a cég: a görgetőt kivéve a Mighty Mouse még mindig egygombosnak tűnik, a pc-s egereken megszokott bal és jobb gomb érintőszenzoros, és az egybeöntött műanyag héj alá dugták őket, megkímélve az Apple-sznobokat a teljes sokktól.

A bal gomb a szokásos elsődleges kattintásért felelős, a jobb oldalit lenyomva kontextusspecifikus menük ugranak elő - legalábbis azokon a gépeken, amelyeken az Apple legújabb operációs rendszerének, a Mac OS X-nek valamelyik változata fut. A pici görgetőn kívül az eszköz oldalán van még egy idomítható gomb - ennyi. Az Apple egyik alelnöke, David Moody azt mondta a Cnetnek: "Számtalan többgombos egér van a piacon, de mindegyik bonyolult. Mi nem voltunk hajlandóak feladni a dizájnt, sem a könnyű használhatóságot."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!