Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kiöregedett a PCI-csatoló

2001.07.31. 16:05
Jelenleg a számítógépek belsejében a modemtől a hálózati kártyákig szinte minden periféria a széles körben elterjedt PCI (Peripheral Components Interconnect) szabvány szerinti csatolót használja. De ennek nagyobb sebességre fejlesztése rendkívül sokba kerülne, ezért a fejlesztőmérnökök olyan alternatívát keresnek, amely képes lépést tartani az egyre gyorsabb processzorokkal.
Az egymás riválisának számító Intel és az Advanced Micro Devices (AMD) is létrehozta már saját csatolóját, amely képes volna a sebességugrásra. Szakértők szerint az AMD HyperTransportja volna az ígéretesebb megoldás. A hardveripar PCI-jövőjéről tartott tanácskozáson a szakmát tömörítő PCI-SIG azonban az Intel Arapahoe (és néha 3GIO) néven emlegetett alternatívája mellett döntött

Pénteken születik döntés az új szabványról

A végső szavazásra pénteken kerülhet sor, miután a PCI-SIG társult vállalkozásainak ügyvédei egy héten keresztül tanulmányozhatták az Arapahoe-t. Valószínűnek tűnik, hogy az ipari csoportosulás elfogadja az új műszaki szabványt - jelentette ki a CNetnek Roger Tipley, a PCI-SIG elnöke.

Az Arapahoe célja, hogy egységesítse a jövő input-output technológiáját - mondta Tipley. Az Arapahoe-t nem csak a hálózati kártyák, hanem a grafikai rendszerek átviteli sebességének növelésére is fel lehet használni, illetve a hatalmas adatmennyiség kezelésére, melyet a digitális kép- és videofeldolgozás során mozgatnak - mondta Bala Cadambi, az Intel Desktop Platform Group harmadik generációs csatolók fejlesztési menedzsere.

A számítógépek ilyen szintű újratervezése már komolyabb beavatkozás, mint egy újabb és gyorsabb processzort támogató kisebb átalakítás, amely az Intel fejlesztései miatt évente többször is szükségessé vált.

Két év múlva jelennek meg az Arapahoe-alapú termékek

Az a célunk, hogy 2003 második felére, mikorra az első termékek elkészülnek, használható formába öntsünk a specifikációkat - jelentette ki Michelle Leyden Li, aki a platform kezdeményezések menedzsere az Intel Desktop Platform Groupnál. Az Intel egyébként az Arapahoe részleteit az augusztus 28-án kezdődő Intel Developer Forum fejlesztői konferencián kívánja bemutatni.

A PCI utolsó generációja, PCI-X néven kielégíti ugyan az adatátviteli igényeket, de ez hamarosan változni fog - mondta el Cary Snyder, az Instat/MDR elemzője. Az elkövetkező néhány év folyamán a PCI-X sávszélessége kevésnek bizonyulhat. Ekkor foglalhatja el a helyét az Arapahoe.

Gyorsabb, és utasításkészletében kompatibilis

Bár az Intel és a PCI-SIG illetékesei nem adtak közelebbi információt az Arapahoe-ról, Roger Tipley mindenkit biztosított arról, hogy az új szabvány sebességben, költségeiben és tartósságában veri a jelenlegi PCI-t, miközben ugyanazokkal a vezérlőparancsokkal irányítható. Ez annyit tesz, hogy a mai PCI-os szoftvereket nem kell átírni, hogy támogathassák az Arapahoe-re optimalizált hardvereszközöket.

Míg a mai PCI csatolókban az adatok 32 vagy 64 párhuzamos vezetékben cserélődnek, az Arapahoe kevesebb nagysebességű vonalat fog használni. A jelenlegi PCI-X teljes sávszélessége 1,1 gigabájt másodpercenként, a nyolc adatcsatorna mindegyike 138 megabájtot szállít. Ha az Arapahoe elkészült, a PCI-X teljesítménye is 4-8-szor magasabb lesz, az Arapahoe maga pedig ennél is gyorsabb lesz - mondta Tipley.

Az AMD nem nyomult elég lelkesen

Az AMD a HyperTransport technológiát a chipek közti kommunikáció elősegítésére szánja, például a CPU-t összekapcsolva a memóriavezérlővel vagy a PCI alrendszerrel. Más cégek, például az API NetWorks érdeklődnek a HyperTransport, mint a PCI utóda iránt, de az AMD-nek a jelek szerint ez nem annyira szívügye.

Megvolt a lehetősége az AMD-nek, hogy új szabványként javasolja a HyperTransport-ot, de a sürgetésem ellenére nem keresték ez ügyben a PCI-SIG-et - mondta Roger Tipley. Az AMD képviselője ott ül a PCI-SIG vezetőségében, az Intel, Compaq, IBM, Microsoft, Hewlett-Packard, Texas Instruments, Phoenix Technologies és a Broadcom illetékeseivel együtt.