Szilárda
-4 °C
2 °C

Kukoricából gyárt laptopot a NEC

2004.09.14. 20:34
A japán gyártó olyan biológiailag lebomló műanyagot fejlesztett ki, amelyből számítógépházakat is lehet készíteni, mivel ellenáll a hőnek és csak lassan romlik le a minősége.
A NEC bejelentette, hogy legújabb laptopjainak a burkolata olyan anyagból készült, amely biológiailag képes teljesen lebomlani, tehát tökéletesen környezetbarát. A speciális műanyag legfőbb alapanyaga a kukorica, amelyet egy másik régóta ismert kultúrnövénnyel, a rostmályvával erősítettek meg. A viszonylag gyorsan lebomló anyag százhúsz Celsius fokon kezd csak deformálódni, vagyis nyolcvan százalékkal nagyobb hőnek ellenáll, mint a hagyományos lebomló műanyagok. Az anyag külső behatásoknak is hetven százalékkal jobban ellenáll.

A japán gyártó célul tűzte ki, hogy két éven belül bevezeti az új lebomló anyag használatát, és hogy 2010-re ebből állítja elő számítógépházainak a tíz százalékát. A NEC már gondoskodott arról, hogy a következő években elegendő rostmályva álljon a rendelkezésére. A mérnökei most olcsóbb a gyártási technológia kifejlesztésén dolgoznak.

Sok a szemét

A NEC környezetvédelmi erőfeszítései dícséretesek, hiszen az ENSZ márciusi jelentése szerint egy átlagos számítógép előállításához jelentős mennyiségű mérgező vegyi anyagot és fosszilis üzemanyagot használnak fel. Ráadásul az informatikai szektor berendezései gyorsan elöregednek és a szeméttelepekre kerülnek. Néhol ugyan újrahasznosítják a gépeket, de az ENSZ tanulmánya szerint a feldolgozás gyakran rossz körülmények között történik, további egészségkárosodást okozva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!