Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bemutatták a bionikus műkart

2005.06.26. 10:00
A robotvégtag úgy mozog, ahogy csak tulajdonosa, Jesse Sullivan akarja. A chicagói rehabilitációs intézet munkatársai büszkék a forradalmi áttörésre.

Az érzéketlen és rideg művégtagok napjai meg vannak számlálva, kezdenek valósággá válni a tudományos-fantasztikus bionikus művégtagok.

Jesse Sullivan vasúti munkásként dolgozott Tenesseeben, amikor véletlenül megérintett egy nagyfeszültségű vezetéket. Jesse súlyos égési sérüléseket szenvedett, és a balesetben elveszítette mindkét karját.

robotkar
Megragadhat ezt-azt
Az ötvennégy esztendős férfi nemrég a világ legfejlettebb műkarját tesztelte. Kari idegeit sebészeti úton mellizmaira kötötték át, az idegi utasítást itt egy érzékelő fogja, majd a robotkarhoz továbbítja.

"Ha arra gondol, hogy összezárja az ujjait, a végtag azt teszi" - magyarázza Todd Kuiken doktor.

Sullivan a kar nyilvános bemutatóján megfogott és felemelt egy borospoharat.

A bionikus kar prototipusa még nincs teljesen kész: érzékelőket készülnek az ujjbegyekbe építeni, amelyekkel Jesse hőt érzékelhet és felületeket is kitapinthat.

A bionikus művégtag kifejlesztésének költségeit hatmillió dollárra becsülik. A chicagói rehabilitációs intézet orvosai szerint a bionikus technika egy nap jelentős változást hoz majd a mozgássérültek életében.