Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Brutális hónapot zárt a Wii

2008.04.21. 07:30
A karácsonyi szezont idézte a Wii-iránti kereslet az amerikai piacon, Európában meg a csökkentett árú Xbox 360 tarolt, ennek ellenére kontinensünkön nagyon jól szerepelt a PS3 is.

Mintha csak az ünnepi hajrá ismétlődne újból márciusban, olyan erős forgalmat csinált a Nintendo videojátékaival és konzolgépeivel az év harmadik hónapjában, legalábbis ez derül ki az amerikai NPD piackutató márciusi gyorsjelentéséből. A cég a jelek szerint márciusra úrrá tudott lenni a Wii konzolokat sújtó, év elején kialakult készletezési problémán, ráadásul megjelent a játékgépre fejlesztett új kasszasiker-játék, a Super Smash Brothers Brawl, a konzol és a játékprogram így összesítettben toronymagasan a hónap legsikeresebb hardvere és legsikeresebb szoftvere lett.

Az NPD adatai szerint a Nintendo nagyjából 720 ezer Wii-t értékesített márciusban az Egyesült Államokban, ami ebben az időszakban abszolút rekordnak számít, írta meg a Prohardver. Érzékeltetésül a három másik asztali konzolból (Xbox 360, PlayStation 3 és PlayStation 2) épphogy sikerült összesen ennyit eladniuk a Nintendo riválisainak (Xbox 360-ból 262 ezer, PlayStation 3-ból 257 ezer, PlayStation 2-ből pedig 216 ezer fogyott múlt hónapban). Ráadásként a kézi játékgépeknél is a Nintendo tarolt: a legsikeresebb gép a Nintendo DS volt 698 ezer eladott példánnyal, míg a Sony PlayStation Portable-ből 297 ezer fogyott.

A hónap legkeresettebb játékprogramja a Wiihez készült Super Smash Brothers Brawl volt, ebből közel 2,7 millió példányt értékesítettek, az éllovasok közt azonban szokás szerint több multiplatformos játék (Rainbow Six: Vegas 2, Army of Two, Call of Duty 4) xboxos változata is feltűnt, miközben a PS3 platform továbbra is komoly lemaradással küzd ezen a téren. A Sony azonban éppen tegnap indította útjára a tengerentúlon a Gran Turismo autószimulátor-franchise ötödik részének előzetesét, a Gran Turismo 5: Prologue-ot, mely várhatóan előkelő helyre tornássza majd fel magát a szoftveres toplistán, ezzel együtt fellendítheti a hardvereladásokat is.

Bár a konzolpiac európai alakulását nem monitorozza az NPD, a Microsoft közleménye szerint az Xbox 360 játékkonzol az egy hónappal ezelőtt bevezetett árcsökkentő akciónak köszönhetően megduplázta eladásait a korábbi hónaphoz viszonyítva. A cég szerint 42 százalékos piaci részesedésével az Xbox 360 lett a régió legnépszerűbb újgenerációs játékplatformja. Egyes becslések szerint a gép megjelenése óta Európába nagyjából hárommillió Xbox 360 konzolt szállított a Microsoft, míg a PlayStation 3 mostanra körülbelül 2,8 milliós bázist épített fel magának. A Microsoft játékgépe ugyanakkor jóval hamarabb (2005 decemberében) lépett piacra Európa legtöbb országában, az új PlayStation viszont csak nemrég (március 23-án) ünnepelte egyéves születésnapját a régióban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?