Natália
1 °C
7 °C

Hazai hangkártya

2000.01.12. 14:33
A mi országunk sosem volt egy hardverfejlesztô nagyhatalom. Elvetélt, vagy halva született ötletek sokasága, porig égett chipgyár, nem kompatibilis PC-k, alkatrészáron is horribilis összegbe kerülô iskolaszámítógépek fémjelzik a túlzás nélkül is dicstelennek mondható utat, amit a technológiai forradalom nálunk be bírt járni. Kisebb részterületeken viszont van keresnivalónk, lásd az alábbi esélyes aspiránst.
Téli Sándor nem az a típus, aki könnyen feladja az álmait
Téli Sándor nem az a típus, aki könnyen feladja az álmait. Régi Commodore-os arcként már 1992-ben megjelent elôtte a gondolat, a megvalósítás viszont hét évet kellett, hogy várasson magára. A dolog, amit HardSID-nek nevezett el, roppant egyszerü igazából: egy PC-s, ISA-buszos hangkártya, ami a Commodore 64 hangkeltô chipjét (SID) tartalmazza. Laikus szemmel az ötlet teljes hülyeségnek tünik, hiszen a C64-játékok tipikus csilingelô, kerregô hangzását a mai 3D-s, Dolby Digital-világban nem sokan vágyják vissza, de akinek egy kicsi kis lövése már van a témában, az elôtt ismert a tény, hogy a SID valójában egy igen erôteljes hangzást biztosító analóg szintetizátor, ami megfelelô programozással bôven versenyképes azokkal az analóg vagy virtuális analóg hangszerekkel, amelyekre a világ technózenész-társadalma jelenleg építkezik.

A nemlétezô magyar hangkártyaipar paradox módon dicsô múltra tekinthet vissza, hiszen a 80-as évek legelején Szalay András jóvoltából mitôlünk került piacra az elsô háziszámítógépes (Sinclair ZX81-hez és késôbb Spectrumhoz használható) szintiillesztô egység - ma úgy mondanánk, MIDI-interfész, csakhogy akkor még nem volt MIDI! Ezt nem sokkal utána az elsô A/D és D/A követte (szintén a Szalay-mühelybôl), amit funkcionalitását tekintve körülbelül a SoundBlasterek ôsének lehet tekinteni.

Sándor barátunk elôtt ez a sztori aligha lebegett vezérlôként, hiszen ô nem a zene irányából jött, egyszerüen csak szerette volna a SID-et átmenteni a PC-s korszakba. Ehhez képest a HardSID fejlesztése zenészszempontból egy egyszerü, ám nagyon jól használható, kiérlelt koncepció mentén haladt, illetve halad most is. A kártya ugyan már kész, müködik, megvásárolható! (99 dolláros áron már 55 darab ment el, döntôen külföldre, mondja Sándor jogos büszkeséggel), de még jópár dologgal adós az alkotó. A Windowsos MIDI-meghajtó még messze van a tökéletestôl, és a komolyabb beinduláshoz szoftveres hangprogramozó kezelôfelület is kell, a munka gôzerôvel folyik rajtuk jelenleg is. Ami már tutira megy, az az, hogy számos C64-emulátor direktben kezeli a kártyát, így a retróbajnokok eredetiben hallgathatják az Impossible Mission, a Caesar Cat, és a többi klasszikus játék zenéit (remélem, jól emléxem a címekre...)

Hardverügyileg sem áll le a dolog, prototípusszinten már majdnem kész az a külsô egység, ami egyszerre 16 darab HardSID-et képes fogadni, így bizony egy egész gigantikus analóg szintirendszerhez jutunk, 48-as maximális polifóniával. Ha mással nem, ezzel biztosan felülmúlja a kártya legfôbb riválisát, a svéd SIDStationt, ami nem más, mint egy különálló dobozba épített, SID-re épülô szintimodul, a 99-es év egyik nemzetközi hangszerszenzációja.

Sándort a gyártásról is kérdeztük. "Minden egyes kártyát kézzel szerelek össze. Ez még nem az a darabszám, ahol gyártósort érdemes igénybevenni." Persze a legnagyobb problémát a SID-ek beszerzése jelenti, hiszen a chipet már régesrégen kivonták a forgalomból. Az egyetlen esély: régi, kidobásra váró Commodore 64-esek beszerzése, ez azonban nagyobb tételben nem egyszerü.

Az Index elhatározta, hogy segít Sándornak: ha valakinek, fölösleges, régi, esetleg akár müködésképtelen C64-es van a birtokában, és attól esetleg fájó szívvel, de megválna, kérjük, jelezze szándékát itt, és mi cserébe egy Index-pólót és egy Törzsasztal CD-t adunk, a gépet pedig eljuttatjuk a Hard Software-hez (ez Sándor cége).

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  • Házat keresel? Találd meg az Otthontérkép eladó ingatlanai között.
  • Keress Budapesten albérletet az Otthontérképes keresővel
  • Térképen a Budapesti eladó ingatlanok. Itt megtalálod Te is amit keresel.