A mikrochipek zsugorodása megállhat?

2000.08.11. 16:30
Az elektronikus építőelemek egyre zsugorodnak, és minden 18 hónap elteltével megduplázódik a mikrochipek teljesítménye - hangzik a sokat emlegetett Moore-féle jóslat a fejlesztések sebességéről. A kutatók szerint körülbelül 2020-ban éri el fizikai korlátjait a chipek miniatürizálása.
Akkora az apró tranzisztorok már csupán 100 atomból állhatnak majd, vagyis a további méretcsökkentés a mikroprocesszor működését veszélyeztethetné. Ezt a korlátot csak egészen új elvek és technológiák segítségével lehetne átlépni.

A kutatók szerint körülbelül 2020-ban éri el fizikai korlátjait a chipek miniatürizálása
De talán idáig nem is jut el a miniatürizálás. Egyes szakértők lehetségesnek tartják, hogy már az elkövetkező 10 év során elérjük azt a határt, ahonnan már nem lesz gazdaságos a chipek zsugorítása. A tranzisztorok és más félvezető elemek kicsinyítésének, és egyre bonyolultabb chipekbe zsúfolásának költsége ugyanis gyorsabban növekszik, mint az ezzel elérhető nyereség. Egy ponton esetleg eljut a fejlesztés odáig, hogy nem éri meg a tárolókapacitás sűrítése és a számítási sebesség növelése, mert a piacon kapható processzorok teljesítménye képes lesz fedezni a legtöbb alkalmazás igényeit.

Már ma is meg lehet már figyelni, hogy a PC-felhasználók többsége nem tudja kihasználni a magas órajelű gépének tartalékait. Hasonlóképpen nem túl utópisztikus azt várni, hogy egyszer majd az egyre nagyobb és nagyobb tárhely iránti éhség is csillapodik.

A miniatürizálás határhaszon elméletét néha a telefonvonalak kihasználtságával szemléltetik. Ha két város között telefonvonalat építenek, de ezt csak két ember használja és fizeti, számukra a mulatság igen drága lesz. Két újabb felhasználó bekapcsolódásával a költségek nyomban feleződnek. Minden további belépővel csökken a költség, de egyre lassabb ütemben. Ha már néhány ezren beszállnak a vonalba, gyakorlatilag nem jelent előnyt egy újabb felhasználó bekapcsolódása.

Ennek analógiájára egy adott pont után egyszerűen nem éri meg a még kisebb mikrochip gyártása, a még drágább fejlesztések és az új gyártósorok finanszírozása. Az elmélet viszont azonnal érvényét veszti, ha az integrált alkalmazásokban a jövő apró számítástechnikai Góliátjai esetleg teljesen új felhasználási formákat tesznek lehetővé, amelyekről talán ma még sejtelmünk sem lehet.  • Hírek
  • Csok