Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A CIA karácsonya

2000.12.22. 16:25
A jókedélyű amerikai titkosügynököket a CIA-központjában is megcsapta a karácsonyi hangulat szele, akik ennek örömére közszemlére bocsátották legújabb megfigyelő- és lehallgatórendszereiket - stílusosan karácsonyfadísznek álcázva.
Azok a fanatikus James Bond-rajongók, akik nem érik be az eBayen beszerezhető golyóstollba rejtett mikrofonnal és a házilag Omega órába hegesztett nyílvetővel, azok előbb-utóbb a professzionalitás talajára lépnek. Ilyen ember Robert, aki szigorúan bizalmas tevékenységet folytat a CIA technikai fejlesztőcsoportjában, ahol kollégáival évről évre hobbiból elektronikus karácsonyi fenyőfadíszeket fabrikálnak.

a LED-világitással lehetne spórolni
A CIA technikai csoportja immáron 25 éve szórakozik a legújabb fejlesztésekkel a vállalati karácsony idején. A kereskedelmi forgalomban nem kapható fadíszek külsőre nem sokban különböznek a modernebb csillogó-villogó állatkáktól, pedig a törkény külsejű figurák az ügynökség legkeményebb technológiai vívmányait vonultatják fel.

A szívmelengetően tükröződő ezüstös pillangó vékony fémszárnyai alatt például egy apró áramkör búvik. A szárnyakat egy apró, hőre mozgásba kerülő drót mozgatja fel s alá: ezzel a pillangó függőleges irányban képes közlekedni. A technológia egészen apró tárgyak szállítása használatos.

Egy apró madárdísz fény- és tapintásérérzékelőként szolgál: csiripeléssel jelzi, ha a feje búbját megérinti a hajnali nap sugara vagy a Jézuska. A szitakötő kolibrigyorsaságú szárnycsapkodással jezi, ha a fenyőfa világítása bekapcsol - a szárnyak anyagából készült mikrofon szinte minden érzékelő előtt titokban marad.

Az ügynökség idei slágere a LED-világítás volt, a fénykibocsátó diódák ugyanis minimális energiafelvétel mellett kitűnő fényforrásként használható. Ha például infravörös fényű diódákat használnak, akár egy egész leszállópályát beboríthatnak vele észrevétlenül.

Egy nagyobbfajta cserepes növényt az élelmes mérnökök körbedrótoztak 250 parányi vörös LED-ekkel, amelyek összesen egy 8 wattos karácsonyfaizzónyi fogyasztása mellett 100 ezer óráig működtethetők.

A visszatérő favorit azonban még mindig a miniatűr kamera, a legkülönbözőbb tárgyakba rejtve. A fejlesztők - el nem ítélhető módon - azt ugyan nem voltak hajlandóak elárulni, idén éppen mivel álcázzák a kamerákat, csak annyit jegyeztek meg sejtelmesen, hogy a Bond-típusú öngyújtóba rejtett modell már a múlté, hiszen manapság már nem divat feléjük a dohányzás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?