Sára, Márió
2 °C
6 °C

Robot a föld alatt

2001.03.10. 16:06
Egy távközlési cég a költséges kábelfektetés helyett a városi csatornahálózaton keresztül húzza be ügyfeleihez a száloptikás kábelt. A piszkos munkát robotok végzik.
Ember a föld alatt
Robert G. Berger a tusolóban állt, épp a haját mosta (támpontnak javasolnám a Psychót), amikor eszébe jutott, hogy a város csatornahálózata minden háztartásba elér. Berger távközlésre szakosodott ügyvédként éppen második négy évét húzta a Washington város közmű-bizottságánál - így nem volt előzmények nélküli az az ötlete, hogy a nagy sebességű internetszolgáltatáshoz szükséges drága és körülményes útfelbontással járó kábelfektetést a csatornarendszeren keresztül sokkal egyszerűbb lenne megoldani.

Az ötlet megvalósítására Berger céget alapított, amelyet azon nyomban fel is vásárolt a CityNet Telecommunications nevű cég.

A kábelrendszert a csatornarendszerrel egyesítő elgondoláshoz azonban még egy dolog hiányzott. A cég ugyan hetedhét országból toborozta a csatornákban jártas munkásokat, akik az embert próbáló mélységi légkörben képesek leküzdeni a tízcentis csótányok, patkányok, toxikus anyagok, injekcióstűk, és esetenként az alligátorok által támasztott akadályokat - egy harminc centiméter átmérőjű csőbe még ők sem tudtak kábelt fektetni. A feladatot csak robotok tudták megoldani.

A svájci kapcsolat

Robot a föld alatt
Amikor Berger belenézett az internetbe, örömmel tapasztalta, hogy végső soron nem talált fel semmit. Hamburg száloptikás rendszerét ugyanis szintén a helyi szennyvízcsatornákban építették ki. A célra akkor az Alcatel által létrehozott Ka-Te Systems gyártott különleges robotokat.

A CityNet nagy előnyre tett szert: a költséges útfúrás és markolózás nélkül, hatvan százalékkal gyorsabban tudnak kiépíteni egy-egy rendszert. Ehhez természetesen szükségesek a csőkutya és egy krómozott porszívó keresztezésére emlékeztető robotok, amelyek az irányítóközpontot tartalmazó furgonnal együtt kilencszázezer dollárba kerültek.

Vadászat a csőben

A munka kezdetén a szakemberek feltérképezik a terepet, hogy kiderüljön, hol kell robotot használni, és hol nem. A kis átmérőjű csöveket ezután nagy nyomású vízzel kimossák. A második körben a robot másfél méterenként olyan rugós fémgyűrűket helyez el, amelyek a csatorna belső felületének feszülnek. A harmadik körben a robot egy különleges kampó segítségével a fémgyűrű és a cső fala közé fűzi a száloptikás kábeleket, amelyek a csatorna "tetején" helyezkednek el, ameddig csak nagyon ritkán ér el a szennyvíz szintje.

Robotok a bogarak ellen
A multimédiás és egyéb izgalmas lehetőségekkel kecsegtető nagysebességű száloptikás hálózat a helyi önkormányzattal kötött példaértékű szerződés értelmében húsz évig a CityNet tulajdonában marad, akik cserébe nyereségük 2,5 százalékát átadják a városnak, illetve a feltérképezett csatornákat évente kétszer átvizsgálják és kitakarítják a cég költségén.

A Berger cége által használt eljárás nem az egyetlen útkímélő megoldás. A konkurens vállalkozók hasonló robotokat használnak, olyan eszközökre, amelyekkel mindvégig a föld alatt haladva tudnak kábelt fektetni. Az az eset azonban, amikor Dallasban egy ilyen kábelfektetés során másfélmillió dolláros kárt okozva átfúrtak egy főbb víznyomócsövet, egyértelműen a csatornás megoldás mellett szól.

Ez utóbbi ráadásul izgalmasabb is. A robotokat a központi furgonból irányítják, kis képernyő van ott és joystick. Az unatkozó szakemberek néha azon versenyeznek, hogy ki tud a csatornában több csótányt halálra gázolni a robottal.