Szilárda
-4 °C
3 °C

Csupa víz volt a Mars

2007.05.23. 15:20
Voltak vízmosások, a sarkok tele vannak jéggel, most meg egy olyan ásványi anyagot találtak, ami víz jelenlétére utal. Semmi kétség, a Mars tele van folyadékkal, vagy legalábbis tele volt.

Az utóbbi hónapokban érkezett hírek alapján a Mars egy nedves bolygó, egy vízben dúskáló égitest, sőt, egy óriási, csöpögős sártenger: magyar kutatók már évek óta mondják, hogy a Mars tele van folyadékkal, de a legújabb kutatások során konkrét bizonyítékokat is találtak folyadék jelenlétére.

Majdnem üveg

A legújabb felfedezés a Mars roverek egyikéhez, a Spirithez köthető. A lassan 3,5 éve rendületlenül dolgozó robot hat kerekéből az egyik felmondta a szolgálatot, ezt a 779. marsi nap óta csak vonszolja maga után. A halott kerék után egy kisebb járat marad a bolygó porszerű felszínén, és ebben sikerült felfedezni egy fehéres anyagot, amiről a kutatók megállapították, hogy csak szilikát lehet. Az üvegben is előforduló anyagról fontos tudni, hogy az csak nagymennyiségű víz jelenléte mellett tud kialakulni, a kutatók tehát újabb bizonyítékhoz jutottak: valaha folyók, sőt, talán tengerek voltak a Marson.

Az utóbbi hónapok számos szenzációs felfedezéssel szolgáltak. Tavaly decemberben robbant bombaként a hír, hogy a Mars Global Surveyor képeit áttanulmányozva vízátfolyásokat találtak a bolygó felszínén. Az 1999 óta készült képeken világosan látszott, hogy a táj az évek alatt változott, és olyan felszíni jelenségeket találtak a kutatók, amiket nagy valószínűség szerint vízátmosásos alakítottak. A tudományos világ arra a következtetésre jutott, hogy a Mars felszíne alatt folyékony víz található.

A magyar kutatók nem lepődtek meg az eredményeken. Horváth András csillagász, a Planetárium korábbi igazgatója már évekkel korábban kijelentette, hogy a Mars-Odyssey szonda mérései elég bizonyítékot szolgáltattak a marsi víz jelenlétéről. A kutató szerint a bolygón négy helyen van víz a talaj felső fél méterében.

Márciusban az a bejelentés rengette meg a tudományos világot, hogy hatalmas mennyiségben van jég a Marson. A tudósok az Európai Űrhivatal szondáján található radarkészülék segítségével mérték meg a bolygó déli sarkánál található, Texas területénél is nagyobb jégtömb vastagságát. A mérések szerint az átlagosan 3,7 kilométer vastagságú tömb kilencven százalékban megfagyott vízből áll. Azt korábban is lehetett tudni, hogy a bolygó sarkainál van jég, ám a tömbök nagyságát csak pár hónapja sikerült viszonylag pontosan megállapítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!