Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Sikeresen tesztelték a városvédő rombolót

2007.08.18. 13:17
Sikeresen teljesítette az első tengeri teszteket a világ egyik legkorszerűbb hadihajója, a HMS Daring. A brit haditengerészek büszkesége a gyártó szerint egész Londont képes lenne megvédeni légicsapásoktól és rakétatámadásoktól.

Az első vízi tesztek július 18-án kezdődtek és a hét elején fejeződtek be. A Daring (vakmerő), amely az új, 45-ös brit rombolóosztály első tagja, jól teljesített a próbákon. Legnagyobb elért sebessége 31,5 csomó (58 km/h) volt, amivel felülmúlta a tervezett 29 csomót. 70 másodperc alatt gyorsult 29 csomóra, a csúcssebességét két perc alatt érte el, majd és 730 méteren belül tudott megállni. írja a Telegraph.

A hajó 114 méteres főlövegét is kipróbálták és tesztelték a Daring a rövid-közepes hatótávolságú Aster 15 és nagy hatótávolságú Aster 30 rakétáit is. Ez utóbbiak képesek egy krikettlabda méretű célpontot is eltalálni, és a hangsebesség háromszorosával közlekednek. A gyártó BAE Systems elégedetten nyilatkozott a teszt után, akárcsak a brit haditengerészet képviselői.

Egymilliárdos halászhajó

A Daring egymilliárd fontba (nagyjából 380 milliárd forintba) került, és a tervek szerint 2009-ben kezdi meg a szolgálatot. A 152 méter hosszú, 21 méter széles, 5 méteres merülésű hajó három hajóhosszon belül képes megtenni egy teljes kört. "Csodálatos irányítani, mintha egy felspécizett Bentley-t vezetne az ember" – fogalmazott Phil Harper korvettkapitány.

Galéria – kattintson!

A hajót olyan álcázótechnológiával és külsővel látták el, amelynek köszönhetően a radarok csak egy kisebb halászhajó méretű objektumként érzékelik. A hadihajó környezetbarát, elektromos hajtóműrendszere lehetővé teszi, hogy feltöltés nélkül elmenjen Londonból New Yorkba, majd vissza. A felszereltségre jellemző, hogy a legénység e-mailezésére is gondoltak, és külön iPod-töltő állomások is helyet kaptak a hajón.

Rakéták, helikopterek

A Daring éke a 30 méter magasan levő SAMPSON radar, ami egyszerre több mint 1000 célpontot képes követni. A radar hatótávolsága körülbelül 350 kilométer. A BAE Systems egyik részlegvezetője, Vic Emery úgy fogalmazott, hogy ha a hadihajó a Temzén horgonyozna, egész Londont képes lenne megvédeni az esetleges légicsapásoktól és rakétatámadásoktól.

A Daring egyszerre tizenkét légi célponttal tud foglalkozni, emellett hajók ellen bevethető Harpoon rakétákat és szárazföldi célpontokra kilőhető Tomahawk cirkálórakétákat is szállít majd. Közeli harcban a hajó két 30 milliméteres Oerlikon gépágyúval és két automatizált, 20 milliméteres Phalanx gépágyúval tudja megvédeni magát. Ezen kívül a 190 fős legénységen kívül van hely a Daringen 60 különlegesen kiképzett kommandósnak és egy helikopternek – ez utóbbi lehet Chinook vagy Apache helikopter éppúgy, mint tengeralattjárók ellen bevethető Merlin helikopter.

A BAE Systems a következő tíz évben nyolc 45-ös osztályú hajót tudna gyártani, a brit haditengerészet egyelőre hatot rendelt meg. Ezek feladata többek között a múlt hónapban megrendelt két repülőgép-hordozó védelme lesz. A HMS Daring tesztje a hajó rendszereinek összehangolásával folytatódik, a tervezett próbaüzem márciusban esedékes.