Mátyás
-6 °C
1 °C

Dekóderháború

2001.01.22. 17:09
Az egyik legnagyobb spanyol műholdas műsorszolgáltató megunta, hogy a nézők egy része nem fizet elő szolgáltatására, vagy papíron csupán az alapcsomagot veszi igénybe, és a múlt hétvégén drasztikus lépéshez folyamodott: egy spéci elektromágneses impulzussal tönkretette a hálózatán élősködő összes kalózdekódert.

A Canal Satelite Digital, Spanyolország egyik legnagyobb műholdas szolgáltatója a hétvégén megelégelte, hogy számos előfizetője lopja az adást, és egy spéci elektromágneses impulzussal gyakorlatilag minden kalózdekódert tönkretett - hogy pontosan hogyan, azt üzleti megfontolásból nem árulták el. Amit tudni lehet, hogy aki nem fizetett, de mégis nézte az adásokat, annál hirtelen végeszakadt a mókának, dekódere ugyanis nem bírta a terhelést és lefagyott.

A CSD a kalózok elleni eddigi legnagyobb csapásának könyvelte el az akciót, melynek keretében ki tudja, hány felhasználót egyszerűen levágott a rendszer. A támadást motiválhatta az is, hogy csak az elmúlt héten a rendőrség 10 000 darab feltört és programozott kártyát és dekódert talált egy warez cuccokkal foglalkozó bűnszövetkezetnél. A legfrissebb adatok szerint egyébként az európai kábeltévézők 15-20 százaléka valamilyen módon lopja az adást.

Amíg a műholdas műsorszolgáltató boldogan ült a babérjain, felizzottak a vonalak, megteltek az internetes fórumok, mindenki tudni akarta, mi történt, és hogy mit lehet tenni ellene. A CSD-dekóderek feltöréséről is ismert AAS álnevű hacker - aki magát egyszerűen csak érdeklődőnek tartja - megjegyezte, hogy a CSD feltörése nem túl nagy dolog, mivel igen alacsony szintű a titkosítás.

AAS korábban többször készített leírásokat arról hogy hogyan kell dekódert készíteni a CSD adásaihoz, de amikor a dolog elkezdett ,,üzletiesedni" abbahagyta a közlést. Azóta más dolgokra figyel, főleg a Telefonica társaság tulajdonában lévő VIA Digital-ra, Spanyolország másik nagy kábeltévé- hálózatára. A VIA Digital eddig büszkén hirdette magáról, hogy sehol sem sikerült feltörni a hálózatát, és bár ez valószínűleg csak idő és kitartás kérdése, abban mindenki egyetért, hogy a VIA Digital már komolyabban védett, mint a CSD.

Koliforradalom
Emlékszel még barátom, ültünk a koliszobában, éppen az új Faith No More-album szólt, odakinn sütött a nap, de ezt másnapos fejjel nehéz volt felfogni, mozdulni meg nem nagyon akartunk. Erre benyit egy srác, tudod az a szemüveges, és azt kérdi; hé akartok HBO-t nézni? Naná, hangzott a válasz, bármit, ami nem veszi igénybe túlságosan amúgy is megfogyatkozott agysejtjeinket. Akkor hozzatok kábelt meg alufóliát! Némi izgalommal baktattunk fel a harmadik emeletre, és kifulladva néztük ahogy a szemüveges srác vág, kötöz és teker, aztán a kész kütyüt a TV-re köti, babrál valamit, és ott az HBO. Igaz, nem a legtisztább, de látható. Na, így kell, pupákok! Feszített a srác, majd átnyújtott egy lapot rajta a pontos leírás, ábrákkal illusztrálva, címe; HBO- dekóder! Rögtön hozzáláttunk mi is, hogy a 14 cm-es átmérőjű Ausztriából importált tévénkre rákössük a cuccot, majd sör a kézbe, akciófilm izzít, Van Damme spárgázik, és mi örülünk, HBO-t nézünk, ingyér. Aztán elköltöztünk a koleszból, elvesztettük a fénymásolt papírt, ami a csillagpontos rendszerhez már úgyse jó, de az emlék megmaradt. Ezek voltak a '90-es évek, HBO ingyen, alufóliából.