Árpád
-2 °C
4 °C

Alkatrészenként rakhatók össze mostantól a Dell-gépek

2008.09.26. 10:49
Mostantól Magyarországon is működik a Dell built to order-rendszere, amivel a vásárlók kedvükre konfigurálhatják a számítógépeiket.

A Dell a 80-as 90-es években lett a világ legnagyobb számítógépgyártója, főként speciális üzleti modelljének hála. Ennek része volt, hogy a vásárlók közvetlenül a Delltől és nem partnereken keresztül jutottak hozzá a gépekhez, meg a build to order-rendszer, aminek a szabad konfigurálás volt a lényege: a júzek alkatrészenként rakhatta össze a számítógépet.

Mindez persze speciális gyártást is igényelt, hiszen a Dell minden megrendelőnek külön gyártotta le a rendszert, de megérte a befektetés, mert az amerikai vállalat első helye sokáig megingathatatlan volt. Bár a HP a közelmúltban átvette a vezetést, és felröppentek olyan pletykák is, hogy a Dell eladja gyárait, most Magyarországra is megérkezett a built to order-rendszer.

Maga a Dell még mindig nem, hiszen az eredeti recepttől eltérően nálunk egy partneren, a Notebook.hu-n keresztül folyik az értékesítés, de a forgalmazó Konfiguratorra keresztelt oldalán lényegében ugyanúgy legózhat a vásárló, mintha a Dell.com-on tenné.

Mindez a legolcsóbb laptopnál, a 100 ezer forintos Dell 500-nál még nem jelent túl nagy szabadságot, hiszen a memórián, az operációs rendszeren, a BIOS-on és a flopin kívül nem sok mindenhez nyúlhatunk hozzá, bár aki eléggé elszánt, feltornázhatja a gép árát 208 ezer forintig, amiből 61 ezret a Vista Ultimate tesz ki.

De az olyan gépeknél, mint az ütéseket is bíró, 328 ezer forintos Latitude ATG már sokkal nagyobb a szabadság: hatféle processzor, kétfajta touchpad, 11 féle háttértár, háromféle optika és ötfajta wireless-rendszer közül választhatunk, a Konfigurator meg az amerikai oldalhoz hasonlóan minden feltét mellett jelzi, hogy milyen pluszköltség jelentkezik.

Ebből kiderül, hogy a 80 gigabájtos merevlemezhez képest a 120-as 690 forintos felárat jelent, a 32 gigabájtos SSD-ért már 118 ezer, a 64-esért 125 ezer forintot kell fizetni. De 3120 forintért még azt is megszabhatjuk, hogy miként legyen particionálva a meghajtó: egybe, vagy többféle arányban megbontva.

Hazai helyzet

Jelenleg körülbelül négyezer laptopot értékesít a Dell évente Magyarországon a Notebook.hu-n keresztül, a vállalat abban bízik, hogy 2010-re ez a szám megduplázódik. A Notebook.hu bevétele 2006-ban érte el a csúcsot négymilliárd forinttal, majd 2007-re, a Sulinet-program halála miatt ez a szám 2,5 milliárdra esett vissza. Idén várhatóan 3 milliárd forint fölött alakul a bevétel, ami 2009-re megközelítheti a sulinetes idők négymilliárdos eredményét is.

Lehet kérni kiterjesztett garanciát is, alapból három év jár mindegyik gép mellé, de tízezer forintért már 24 órán belül helyszíni javítást ad a vállalat, 18 ezerért meg négy évig kínálja ugyanezt a szolgáltatást.

Jól lemérhető a konfiguráláson az amerikai és a hazai árak közti eltérés. Az ATG D630-as 328 ezer forintos alapára az Egyesült Államokban pontosan elhozható Amerikából, míg itthon 264 ezer forint ugyanaz a gép, igaz, a további konfigurálás már nem kerül lényegesen többe.

A hazai partner hetente kétszer hozza majd el a Dell gyáraiból a megrendelt gépeket, a konfigurálás után várhatóan 1-2 hetet kell majd várni a termék megérkezéséig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?