Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Alkatrészenként rakhatók össze mostantól a Dell-gépek

2008.09.26. 10:49
Mostantól Magyarországon is működik a Dell built to order-rendszere, amivel a vásárlók kedvükre konfigurálhatják a számítógépeiket.

A Dell a 80-as 90-es években lett a világ legnagyobb számítógépgyártója, főként speciális üzleti modelljének hála. Ennek része volt, hogy a vásárlók közvetlenül a Delltől és nem partnereken keresztül jutottak hozzá a gépekhez, meg a build to order-rendszer, aminek a szabad konfigurálás volt a lényege: a júzek alkatrészenként rakhatta össze a számítógépet.

Mindez persze speciális gyártást is igényelt, hiszen a Dell minden megrendelőnek külön gyártotta le a rendszert, de megérte a befektetés, mert az amerikai vállalat első helye sokáig megingathatatlan volt. Bár a HP a közelmúltban átvette a vezetést, és felröppentek olyan pletykák is, hogy a Dell eladja gyárait, most Magyarországra is megérkezett a built to order-rendszer.

Maga a Dell még mindig nem, hiszen az eredeti recepttől eltérően nálunk egy partneren, a Notebook.hu-n keresztül folyik az értékesítés, de a forgalmazó Konfiguratorra keresztelt oldalán lényegében ugyanúgy legózhat a vásárló, mintha a Dell.com-on tenné.

Mindez a legolcsóbb laptopnál, a 100 ezer forintos Dell 500-nál még nem jelent túl nagy szabadságot, hiszen a memórián, az operációs rendszeren, a BIOS-on és a flopin kívül nem sok mindenhez nyúlhatunk hozzá, bár aki eléggé elszánt, feltornázhatja a gép árát 208 ezer forintig, amiből 61 ezret a Vista Ultimate tesz ki.

De az olyan gépeknél, mint az ütéseket is bíró, 328 ezer forintos Latitude ATG már sokkal nagyobb a szabadság: hatféle processzor, kétfajta touchpad, 11 féle háttértár, háromféle optika és ötfajta wireless-rendszer közül választhatunk, a Konfigurator meg az amerikai oldalhoz hasonlóan minden feltét mellett jelzi, hogy milyen pluszköltség jelentkezik.

Ebből kiderül, hogy a 80 gigabájtos merevlemezhez képest a 120-as 690 forintos felárat jelent, a 32 gigabájtos SSD-ért már 118 ezer, a 64-esért 125 ezer forintot kell fizetni. De 3120 forintért még azt is megszabhatjuk, hogy miként legyen particionálva a meghajtó: egybe, vagy többféle arányban megbontva.

Hazai helyzet

Jelenleg körülbelül négyezer laptopot értékesít a Dell évente Magyarországon a Notebook.hu-n keresztül, a vállalat abban bízik, hogy 2010-re ez a szám megduplázódik. A Notebook.hu bevétele 2006-ban érte el a csúcsot négymilliárd forinttal, majd 2007-re, a Sulinet-program halála miatt ez a szám 2,5 milliárdra esett vissza. Idén várhatóan 3 milliárd forint fölött alakul a bevétel, ami 2009-re megközelítheti a sulinetes idők négymilliárdos eredményét is.

Lehet kérni kiterjesztett garanciát is, alapból három év jár mindegyik gép mellé, de tízezer forintért már 24 órán belül helyszíni javítást ad a vállalat, 18 ezerért meg négy évig kínálja ugyanezt a szolgáltatást.

Jól lemérhető a konfiguráláson az amerikai és a hazai árak közti eltérés. Az ATG D630-as 328 ezer forintos alapára az Egyesült Államokban pontosan elhozható Amerikából, míg itthon 264 ezer forint ugyanaz a gép, igaz, a további konfigurálás már nem kerül lényegesen többe.

A hazai partner hetente kétszer hozza majd el a Dell gyáraiból a megrendelt gépeket, a konfigurálás után várhatóan 1-2 hetet kell majd várni a termék megérkezéséig.