Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Drága lesz a filléres laptop

2008.03.10. 07:44
Egyre használhatóbb lesz az Asus apró gépe, ezzel párhuzamosan megugrik az ára is.

Az Asus vezére, Jerry Shen elárult pár részletet az Asus Eee új generációjáról. Az apró laptopot már megfogdostuk a CeBITen, az egyből kiderült, hogy sokkal használhatóbb, mint elődje: a 9 colos kijelző pont 30 százalékkal nagyobb látómezőt kínál, mint az aktuális család 7 colos lcd-je, tehát átesik a lélektani határon: végre használható lesz egyszerűbb munkákra, böngészésre a gép. Nagyobb a tapipad, gusztusosabb a forma, de mi van a hardverrel?

Shen szerint például nagyobb lesz a háttértár. Az Eee-ben ugye ssd van, tehát nem merevlemez, hanem mozgóalkatrész nélküli, memóriaalapú tároló, aminek nagy előnye a vinyóhoz képest, hogy valamivel kevesebbet fogyaszt, rövid távon megbízhatóbb, bizonyos esetekben gyorsabb, viszont sokkal drágább. Éppen ezért a most kapható, filléres sorozatban két gigabájtos a legkisebb tároló és nyolc gigabájtos a legnagyobb.

Az árak persze folyamatosan csökkennek, így a második sorozatban már 8 gigabájtttól indul a háttértár, ezt kapja a Windows XP-s modell, a linuxosnak meg 12 és 20 gigabájt is jut majd, ami jelentős fejlődés. Már csak azt nem értjük, hogy miért a sokkal kevesebb területet igénylő Linux kap majd több gigabájtot.

Shen arról is beszélt, hogy a harmadik negyedévben lesz egy wimax-, vagy hsdpa-kompatibilis modell is, ami ritkaság az ilyen apró gépeknél, és ami valóban mobillá teszi az Eee-t. A gépben megjelennek az Intel Atom csipjei is, a frissen bemutatott brand nagyobb teljesítményű processzorokat takar. Az Intel szakembere elmondta nekünk a CeBITen, hogy az új csipek 50 százalékkal gyorsabbak, mint elődeik, vagy 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak.

A második generációs Eee több színben is kapható lesz, és 500 dollártól indul az ára az Egyesült Államokban, szóval bár nagyobb, erősebb, használhatóbb lesz, nem lesz filléres többé. Az ár persze csökkenhet a következő néhány hónapban.