Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

DVD-filmek házilag

2001.10.25. 17:34
A számítógépes DVD-ROM-meghajtók elterjedésével párhuzamosan megszületett a természetes igény az írható, újraíró lemezek és az ezeket kezelő meghajtók iránt. Az első PC-s DVD-R (író) egységet a Pioneer készítette 1999 első felében. Az eszköz kompatibilis volt a 3,95 GB-os és 4, 7GB-os DVD-R szabvánnyal. Rá pár hónappal a HP bejelentette az első DVD-újraíró egységet, amely a 3 GB-os DVD+RW szabványt ismerte. Elsősorban a magas ár miatt azonban az első eszközök otthoni felhasználók körében nem terjedtek el.
A DVD-Fórum oszlopos tagja, a Pioneer a konkurens DVD+RW szabvány fejlődésével párhuzamosan kidolgozott egy másik újraírható szabványt a 4,7 GB-os DVD-RW-t, majd 2001 ápriliásában a Cebiten bemutatta az első DVD-RW egységet, amely nem csak írható és újraírható DVD lemezeket, hanem CD-ket is képes írni és újraírni. Ezzel elindította a kombinált DVD/CD-írók evolúcióját.

Szabványháborúk

Pioneer DVD-RW-újraíró
Egyelőre még az otthoni felhasználók számára - véleményünk szerint - a 200 ezer forintos ár magas, de film és videostúdiók számára igazán kedvező választás lehet. Az otthoni elterjedésre valószínűleg még pár évet várnunk kell; ez nem csak a meghajtó, hanem a DVD-R- és DVD-RW-lemezek árának (a DVD-R nettó 2660 forint, a DVD-RW lemez pedig nettó 5410) is köszönhető. Az elterjedést az ár mellett a konkurens gyártók között kibontakozó szabványharc is nehezíti, még bizonytalan, hogy a Pioneer által favorizált DVD-RW szabvány vagy a HP által támogatott a DVD+RW lesz-e az uralkodó.

Az írható DVD-lemezek az írható CD-lemezekhez hasonló módon szivárognak majd be az életünkbe. A DVD-korongok nagyobb mértékű tömeggyártása miatt a lemezekhez egyre olcsóbban lehet majd hozzájutni, és persze a meghajtók ára is zuhanni fog. A DVD-újraírókat megvásárlók egy része jó üzletet lát majd a video DVD-k másolásában (hasonlóan, mint a zene CD-knél a CD-írók megjelenésekor), persze ehhez szükség lesz nagyobb kapacitású, írható DVD-lemezek megjelenésére, hiszen a mai filmek több mint 4,7 GB-ot foglalnak el.

Manapság egy átlag Video DVD ára 5-6 ezer forint (de nem ritka a 12 ezer forintos film sem), ha figyelembe vesszük, hogy már ma is az írható lemez ára kevesebb, mint fele ennek, akkor érthetőek az előző gondolatok. Persze a fent vázolt tevékenységet nem ajánljuk senkinek, hiszen a Video DVD-lemezek másolása törvénybe ütköző tevékenység.

Kétlézeres kezelés

A Pioneer DVR-A03 a világ első kombinált DVD- és CD-író készüléke. A 4,7 GB-os DVD-R-lemezeket maximum 2x-es (2.770 MB/sec) a 4,7 GB-os egyrétegű DVD-RW-t 1x-es (1.385MB/sec), a CD-R korongokat maximum 8x-os (1,2MB/sec) és a CD-RW-t max 4-es (0,6MB/sec) sebességgel írja. A legtöbb CD-szabványt ismeri, és természetesen olvassa a DVD-ROM, DVD-R és -RW lemezeket. A különböző optikai adathordozók olvasását a Pioneer által kidolgozott dual-laser technológia teszi lehetővé, amely két eltérő energiájú lézerrel kezeli a lemezeket. Az átmeneti tár kiürüléséből adódó hibákat a Buffer Underrun technológia igyekszik kiküszöbölni.

Hétszeres kapacitás, hússzoros ár

A DVD-R- és RW-lemezek kapacitása nagyjából hétszerese a CD kapacitásának, ezért nagy mennyiségű adatok archiválására tökéletesen alkalmazhatóak. Az más kérdés, hogy egy DVD-R árából nagyjából 20 egyszer írható CD-t vehetünk, amely összességében 3-szor nagyobb kapacitást kínál, persze azzal a hátránnyal, hogy 3 lemez helyett 20 lemezen tároljuk az adatainkat.

A DVD-RW-lemezek a gyártó szerint több mint 1000-szer újraírhatóak. A legtöbb PC-s DVD-ROM-meghajtó olvassa a DVD-R- és DVD-RW-lemezeket, de a régebbi egységekkel azért előfordulhatnak problémák. A Pioneer DVD-A03-mal írt Video DVD-ket a legtöbb asztali DVD felismeri, de néha a régebbi típusokkal adódhatnak problémák. A DVD-RW-lemezekkel csak az újabb egységek kompatibilisek.

Hogyan írjunk video DVD-t?

A DVD-n lévő filmek másolása törvénybe ütköző tevékenység, ezért egyik gyártónak sem célja az e fajta műveletek támogatása. Ennek ellenére léteznek video DVD-k másolására módszerek, de ezek megbízhatósága közel sem száz százalékos. A legegyszerűbb, amikor valamilyen rippelő programmal (amely feltöri a lemez másolásvédelmét, ha szükséges) a video DVD teljes tartalmát a merevlemezre másoljuk, és ezt egy az egyben visszaírjuk egy DVD-lemezre. Sajnos nem mindig sikerül tökéletesen a visszaírás, például a film menü rosszul fog működni (amitől függetlenül a filmet le tudjuk játszani), vagy ami még rosszabb, lejátszhatatlanná válik a videoanyag.

Egy másik nem szabályos technika, amikor egy DVD-olvasóról közvetlen másolunk az íróra. Ennek elméletileg nem szabadna működnie (CSS-védelem, azaz másolásvédelem miatt), de a gyakorlat megcáfolja az elméletet, mert néha mégis sikerül a művelet. Sajnos, ez a módszer is magában rejti a DVD rontásának lehetőségét, amely ilyen árak mellett igencsak pazarlásnak tűnik.

Home video DVD-n

Saját video DVD készítéshez több program létezik, ilyenek például a DVD Maestro, a MyDVD és a DVD-It. A Pioneer a MyDVD alapverzióját mellékeli az íróhoz, amelynek segítségével az mpeg2 tömörítésű filmekhez (ilyen például kameráról felvett digitalizált anyag) készíthetünk látványos menüt, szerkeszthetjük a felvételt, majd a munka elvégeztével felírhatjuk a lemezre. A MyDVD program egy professzionális felhasználásra szánt verziója (amely külön megvásárolható) az alapverzió funkcionalitása mellett számos más szolgáltatást is kínál, ilyen például a "vob" kiterjesztésű fájlokból való írás és a PCM minőségű hang mellett AC3 audiotömörítést ismerete is.

Win 98 alatt hibátlan, 2000 alatt bugos

A CD-írási és egyéb DVD-írási feladatok megoldására a készülékhez mellékelték a VOB szoftvercég InstantCD/DVD nevű programját. A program az Easy CD Creator CD-író szoftverhez hasonló felülettel rendelkezik. Tesztünk során a gyorsformázási és normál formázási parancs végrehajtásával Windows 2000 alatt akadt pár problémánk, az újraírható DVD-lemezt rosszul formázta meg, és rendszeresen szemetet hagyott rajta. Ez azért nagy probléma, mert Video DVD-t csak DAO (disc at once) módban lehet írni, de mivel már van elfoglalt rész a DVD-n, ezért ezt nem lehet megtenni (Windows 98 SE alatt ez a hiba nem jelentkezett).

A DVD-RW-lemez adattal való teljes feltöltése 60-70 percet vesz igénybe, míg az egyszer írható lemez 2x-es sebességű írással értelemszerűen 30-35 percet igényel. A meghajtó CD-írási képességeit csak felületesen vizsgáztattuk, ez alapján elmondhatjuk, hogy megbízhatóan, a specifikációkban leírtak szerint működik az egység.

A tesztkészüléket a BaSys biztosította, a cikkhez kapcsolódó fórum a Prohardveren található.