Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készülnek az e-hulladékok begyűjtésére

2004.09.17. 08:49
A gyártó és importőr cégek már megkezdték a felkészülést az elektronikai hulladékok begyűjtését és hasznosítását szolgáló rendszer felállítására, ezzel szemben kiskereskedelmi vállalkozásoknak a jelek szerint egyelőre hiányos ismereteik vannak az ezzel kapcsolatos új kötelezettségeikről.
A kormány szerdán fogadta el az elektronikai hulladékok hasznosítására vonatkozó rendeletet, amely szerint a gyártó és importőr cégek a jövőben kötelesek gondoskodni az elektronikai termékekből keletkező hulladékok meghatározott arányú begyűjtéséről és hasznosításáról. Az újonnan eladott eszközök 50-80 százalékának megfelelő leselejtezett eszköz hasznosítását kell megoldani, továbbá 2008-ra négy kilogrammra kell növelni az évente egy lakosra jutó újrafeldolgozott e-hulladék mennyiségét. A kereskedelmi vállalkozásoknak 2005 augusztusától az eladásaiknak megfelelő mennyiségű leselejtezett eszközt kell visszafogadniuk, amelyet majd a hasznosításért felelős gyártókkal, illetve importőrökkel együttműködve adhatnak tovább.

A gyártók egy része már megkezdte a felkészülést az új rendszerre. Kátai Szabolcs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) projektmenedzsere a Világgazdaságnak elmondta: a szervezetbe tömörült cégek (GPS Capital, a Bay Zoltán Alapítvány Logisztikai Intézete, valamint a BMGE elektronikai technológia tanszéke szakértőinek részvételével felállt) az e-WM csoportot támogatják, amely egy közhasznú koordináló szervezet létrehozására készül. Ez maga szervezné meg a hulladék begyűjtését és hasznosítását.

Emellett a Világgazdaság több kereskedőt is megkeresett, azonban a jogszabály pontos ismeretének hiányában nem tudtak nyilatkozni a rendelet miatt rájuk háruló feladatokkal kapcsolatban. Mindenesetre a szakértők azt valószínűsítették, hogy a gyakorlatban a gyártók a nyugat-európai országokban már alkalmazott bónuszos rendszert is be fogják vezetni a kereskedők bevonásával. Ennek lényege, hogy a gyártók a rendszer hatékonyságának növelése és a fogyasztók érdekeltségének megteremtése érdekében új termékeikhez - a kereskedők közvetítésével - olyan bónuszokat adnának a vásárlóknak, amelyeket azok később, a termék leselejtezésekor felmutatva, pénzre válthatnak majd vissza a boltokban.