Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elbukott a hddvd

2008.01.07. 07:47
Bár hivatalosan csak egy stúdió jelentette be a hétvégén, hogy a hddvd-vel szemben a blurayt támogatja, ez a stúdió azonban az egyik legnagyobb hollywoodi vállalat, a Warner. Rossz hír ez a hddvd-nek.

A Warner hosszú gondolkozás után úgy döntött, hogy bluray-formátumot támogatja a hddvd-vel szemben. A társaság nyilatkozata szerint a vásárlók a Sony szabványát kedvelik jobban, ezért döntöttek ők is úgy, ahogy. Bár a stúdió választásától függetlenül rengeteg film marad elérhető a hddvd-re is, a döntés mégis alapvetően kihat a formátumháborúra, sőt, el is döntheti azt.

A Warner döntéséig kiegyenlített volt a küzdelem. A Sony mellett eleve sokan álltak, a nyáron meg határozott ideig a hddvd-hez pártolt az addig független Paramount és a DreamWorks is. Így csak egyetlen nagyobb semleges kiadó maradt; a számtalan népszerű mozifilm (többek közt a Harry Potter széria vagy a Gyűrűk Ura és Mátrix trilógia) és tévésorozat (egyebek mellett a Vészhelyzet és az itthon Odaát néven sugárzott Supernatural) jogait birtokló Warner Home Video. Ez a stúdió azonban a bluray mellett tette le a voksot, ami a Warner piaci befolyását alapul véve akár el is döntheti a formátumháborút.

Eddig

Év végéig 948 ezer hddvd-lejátszó fogyott az Egyesült Államokban, míg ugyanebben az időszakban hárommillió bluray-olvasót vásároltak az amerikaiak. Eddig mégsem lehetett azt mondani, hogy a Sony formátuma lenne a befutó, ami kiderült, ha szétbontjuk az adatokat.

A bluray eredménye ugyanis főleg a PS3-nak hála jött össze, arról viszont senki nem tud megbízható adatokat szolgáltatni, hogy a 2,5 millió amerikai konzoltulajdonos mekkora része használja mozinézésre a játékgépet. Mindenesetre asztali bluray-lejátszót csak 461 ezren vásároltak.

Kicsivel jobban áll a Toshiba, hiszen a cég 678 ezer asztali készüléket adott el, miközben az Xbox 360 mellé gyártott hddvd-olvasóból 270 ezer fogyott. Az eladott filmek darabszámából már lehetne valamilyen sorrendre következtetni, de azokról meg ritkán jelennek meg adatok, arról nem is beszélve, hogy a PS3 mellé sokszor ingyen odapakolnak egy-egy mozit. Vagy többet. A Warner döntése után azonban szinte biztos, hogy a Sony formátuma sokkal nagyobb forgalomra számíthat, mint a Toshibáé. Akkor meg már csak idő kérdése, hogy a Paramount és a DreamWorks is feladja a hddvd-kizárólagosságát.