Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Elkészült a világ leggyorsabb processzora

2007.02.12. 11:22
Nyolcvan mag, egybillió lebegőpontos művelet másodpercenként, az Intel legújabb csipje bekopog a jövőbe. Aztán öt évre visszacsukja az ajtót.

Lehetett sejteni, hogy egyszer megcsinálják, azt viszont nem, hogy ilyen hamar: az Intel vasárnap bejelentette, hogy elkészült az első nyolcvanmagos processzorral.

Mindennél gyorsabb

Az aprócska szerkezet másodpercenként egybillió (ezermilliárd) műveletet tud végrehajtani, tehát puszta erejét tekintve harmincszor gyorsabb, mint a négymagos csúcsprocesszorok. Azért egy gép valós alkalmazások során mutatott teljesítményét nemcsak az erő határozza meg, mindenesetre az Intel szerint ez a valaha készült leggyorsabb csip, és várhatóan öt éven belül a boltokba kerülhet az első kereskedelmi példány. Az a processzor nem pont ilyen lesz, de sokat profitál majd a most bemutatott fejlesztésekből.

A BusinessWeekben megjelent cikk szerint az új csip drámaian megváltoztatja majd azt, amit eddig számítástechnikának hittünk. „Kutatóink egy csodálatos és egyben kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkeztek a többmagos és párhuzamos számítástechnika továbbfejlesztése terén”, mondta Justin Rattner, az Intel technológiai vezetője. A mérnök szerint a kutatás előrevetíti a jövőt, ahol a teraflopsos teljesítményre képes eszközök teljesen megszokottá válnak majd, és gyökeresen átalakítják elvárásainkat a számítógépekkel szemben.

Az Intel már 10 évvel ezelőtt is készített teraflopsos teljesítmény elérésére alkalmas rendszert, az 1800 négyzetméteren elterülő ASCI Red szuperszámítógépben tízezer Pentium Pro dolgozott, a gép fogyasztása az 500 ezer wattot is meghaladta. A most bemutatott csip akkora, mint az ujjunkon a köröm, és beéri 62 wattal, igaz, a nyolcvanmagos nem kompatibilis a mai rendszerekkel, hiszen szakít az évtizedek óta használt x86-os architektúrával.

A problémát az jelenti, hogy a programozók még a kétmagos processzorokra is nehezen optimalizálják a programokat, a négymagosokkal még több a baj, abba meg jobb nem is belegondolni, hogy mi lesz, ha nyolcvan magra kell dolgozniuk. Az Intel ezért útmutatást tervez közzétenni, hogy segítse a szoftveresek munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!