Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült a világ leggyorsabb processzora

2007.02.12. 11:22
Nyolcvan mag, egybillió lebegőpontos művelet másodpercenként, az Intel legújabb csipje bekopog a jövőbe. Aztán öt évre visszacsukja az ajtót.

Lehetett sejteni, hogy egyszer megcsinálják, azt viszont nem, hogy ilyen hamar: az Intel vasárnap bejelentette, hogy elkészült az első nyolcvanmagos processzorral.

Mindennél gyorsabb

Az aprócska szerkezet másodpercenként egybillió (ezermilliárd) műveletet tud végrehajtani, tehát puszta erejét tekintve harmincszor gyorsabb, mint a négymagos csúcsprocesszorok. Azért egy gép valós alkalmazások során mutatott teljesítményét nemcsak az erő határozza meg, mindenesetre az Intel szerint ez a valaha készült leggyorsabb csip, és várhatóan öt éven belül a boltokba kerülhet az első kereskedelmi példány. Az a processzor nem pont ilyen lesz, de sokat profitál majd a most bemutatott fejlesztésekből.

A BusinessWeekben megjelent cikk szerint az új csip drámaian megváltoztatja majd azt, amit eddig számítástechnikának hittünk. „Kutatóink egy csodálatos és egyben kulcsfontosságú mérföldkőhöz érkeztek a többmagos és párhuzamos számítástechnika továbbfejlesztése terén”, mondta Justin Rattner, az Intel technológiai vezetője. A mérnök szerint a kutatás előrevetíti a jövőt, ahol a teraflopsos teljesítményre képes eszközök teljesen megszokottá válnak majd, és gyökeresen átalakítják elvárásainkat a számítógépekkel szemben.

Az Intel már 10 évvel ezelőtt is készített teraflopsos teljesítmény elérésére alkalmas rendszert, az 1800 négyzetméteren elterülő ASCI Red szuperszámítógépben tízezer Pentium Pro dolgozott, a gép fogyasztása az 500 ezer wattot is meghaladta. A most bemutatott csip akkora, mint az ujjunkon a köröm, és beéri 62 wattal, igaz, a nyolcvanmagos nem kompatibilis a mai rendszerekkel, hiszen szakít az évtizedek óta használt x86-os architektúrával.

A problémát az jelenti, hogy a programozók még a kétmagos processzorokra is nehezen optimalizálják a programokat, a négymagosokkal még több a baj, abba meg jobb nem is belegondolni, hogy mi lesz, ha nyolcvan magra kell dolgozniuk. Az Intel ezért útmutatást tervez közzétenni, hogy segítse a szoftveresek munkáját.