Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Zajos kompromisszum

2001.01.23. 12:33
Az Epson új tintasugaras nyomtatói közül a Stylus Color 580-as kompromisszumos megoldás, amely egy otthoni felhasználónak még elfogadható árért ígér már kifejezetten jó teljesítményt. Lássuk, mit kapunk a pénzünkért!
A dobozban minden benne van, aminek az útmutató szerint meg kell lennie, ebből viszont az következik, hogy az Epson-gyárban gondolták úgy, hogy a nyomtató mellé nem kell nyomtatókábelt adni. Azt gondolom, hogy ez komoly tévedés, az USB nyomtatókábel még korántsem annyira elterjedt, hogy ki lehessen spórolni a csomagból, és szükségtelen kellemetlenséget szereznek ezzel sok vevőjüknek.

A dobozból kikerülő nyomtató nem sokban emlékeztet epsonos elődeire, teljesen új külső formát kapott, ami első ránézésre nekem speciel nem különösebben tetszett, de utóbb nem okozott gondot megbarátkozni vele. Az 580-as egyébként is meglehetősen kis helyet foglal, mind saját elődeihez, mind a kategóriájába tartozó vetélytársaihoz képest.

Telepítés

Epson Stylus Color 580
Az A/B-s USB kábel beszerzése (1-2 nap, ~ 500 HUF) után újra nekifuthatunk a masina üzembe helyezésének. A dobozból előkerülő dokumentáció igen kellemes, bár alapvetően angol nyelvű. Az 580-ashoz viszont jár egy magyar nyelvű felhasználói útmutató CD is, ami tartalmazza a telepítési leírást, egy használati és karbantartási útmutatót, sőt, még a különféle segédprogramokban megjelenő angol nyelvű üzenetek magyar fordítását is, így angol nyelvi képességeikben korlátozott honfitársaink sem maradnak támasz nélkül. Maga a telepítés meglehetősen rendhagyó megoldásokat vonultat fel, például azzal indít, hogy a világért be ne dugjuk a nyomtatót a hálózatba, amíg a telepítő nem kéri ezt. Erre azért van szükség, mert a nyomtatóról a gyártó minden gombot lespórolt, még a hálózati kapcsolót is.

Mindenképpen pozitívum, hogy az 580-asban van külön fekete és külön 3 színű színes patron, így a szövegek nyomtatása nem a színes tintát fogyasztja. Sajna, a fekete patron igen kicsinyke, és csak vagy a fekete vagy a színes patron közül választhatunk, a kettőt vegyíteni nem lehet, tehát ha van egy színes kép az oldalon, akkor a nyomtató a színes tintákból rakja ki a fekete szöveget is. A kezelőprogram folyamatosan kijelzi a tinta szintjét mindkét patronban, így tudhatjuk, mikor lesz szükség cserére.

Sebesség

A gyári adatok szerint maximum 6 lap/perc fekete-fehér, illetve 3,2 lap/perc színes nyomtatási sebességet várhatunk el az 580-astól. Mindez persze a takarékos üzemmódra vonatkozik, a finom üzemmódban hivatalosan 5 perc alatt kaphatunk A4-es méretű, fotóminőségű színes képet. A gazdaságos üzemmód a valóságban is képes a fenti sebességet produkálni, az így készült nyomatok minősége azonban elég gyatra, inkább emlékeztet a mátrixnyomtatók felbontására. Elfeledve a gazdaságosságot és 360 dpi-re feltornászva a fekete-fehér szöveg felbontását viszont gyönyörű, kontrasztos, szépen formált betűket kapunk. A nyomtatás minősége itt a lézernyomtatókéval vetekszik, sebessége viszont lényegesen elmarad azoktól, szövegtől függően 1,5-2 oldalt sikerült kicsalni a gépből percenként.

Még cifrább a helyzet a színes nyomtatásnál, itt ugyanis komoly tényező a papír minősége. Az Epson 580-as akár 1440 x 720 dpi felbontással is tud nyomtatni, ehhez azonban speciális felülettel ellátott nyomtatópapírt kell használnunk, ami újabb extrakiadást jelent. Természetesen kipróbáltuk a sima papírra nyomtatást is, és a kis Epson meglepően jól szerepelt, a nyomatok színei szépek voltak, és a felbontás is elfogadható, bár a fotóminőség jelzőt azért itt még nem használnám.

Zajártalom

Maga a nyomtatás viszonylag csendben zajlik, erre nem lehet panasz. Viszont a nyomtatásra be kell melegítenie kicsit a gépnek, ami a nyomtatófej rituális megtisztítását jelenti, és ennek bizony elég kellemetlen kerregő hangja van. Sajnos, a fejtisztítási ricsajt a számítógép minden egyes kikapcsolásakor produkálja a nyomtató, akkor is, ha egyáltalán nem nyomtattunk vele. Erre azért van szükség, mert az Epson - konkurenseitől eltérően - piezzoelektromos nyomtatófejeket használ.

Összefoglalva, az Epson Stylus Color 580-as nyomtató alapvetően pozitív benyomást tett rám. Ezt a rendkívül egyszerűen kezelhető, barátságos és tág határok közt konfigurálható nyomtatót elsősorban otthonra merem ajánlani azoknak a felhasználóknak, akiknek fontos, hogy igényes, jó minőségű színes képeket tudjanak házilag előállítani, de a nyomtatás sebessége nem igazán tényező. Irodai használatra már nem igazán ajánlanám, egyrészt a fekete tintapatron korlátozott kapacitása, másrészt a jó minőségű nyomtatás relatív lassúsága miatt.

+
-
 • kiváló minőségű nyomatok
 • kategóriájában a legmagasabb felbontás
 • két nyomtatófej
 • külön fekete és színes tintaparton
 • egyszerű, gyors telepítés
 • könnyű kezelhetőség
 • jól konfigurálható
 • magyar nyelvű felhasználói útmutató
 • olcsó üzemeltetés
 • usb nyomtatókábel hiánya
 • sebességi kompromisszumok
 • jó minőséghez speciális média kell
 • zajos elő- és utójáték
 • fekete tinta kevés


  • Vennék
  • Hírek