Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Este jöhetnek az új iPodok

2008.09.09. 13:00
Valószínű, hogy csak az iPodok, az iTunes és az iPhone szoftvere újul meg, mások szerint azonban teljes forradalom várható az Apple háza táján. Kedd este hétkor kiderül.

Kedd este, magyar idő szerint hét órakor kezdődik az Apple Let’s Rock névre hallgató rendezvénye, amiről persze nem tudunk semmit. A kaliforniai cég előre sosem szivárogtat, vagyis a hivatalos csatornákon keresztül semmiképp, éppen ezért fogalmunk sincs arról, hogy milyen termékek bemutatására kerül sor, de azt tudjuk, mire érdemes számítani. Összegyűjtöttük a legforróbb pletykákat, amikben a felröppenő hírek mellett a Macrumors lehet segítségünkre: az oldal figyelembe veszi, hogy egy terméket milyen gyakran szoktak frissíteni, és hogy az mióta van piacon, ebből meg kiszámolja, hogy érdemes-e még vásárolni belőle.

Elöregedett járműpark

Ha átnézzük az oldalt, kiderül, hogy néhány terméket leszámítva szinte a teljes termékpaletta cserére érett már. Viszonylag friss a MacBook Air, az iMac, az iPod shuffle, az iPhone és az Xserve, a többi viszont mind öregedő.

Legtöbben az iPodok cseréjét várják, főleg, hogy egy évvel korábban pont ugyanekkor jelent meg az új generáció. A legtöbb pletyka a negyedik generációs Nanóról kering, amivel kapcsolatban egy dologban egyetértenek a hírforrások: nem lesz érintőképernyős, de elképzelhető, hogy az lesz. Várhatóan a lejátszó visszakapja az első és a második generáció nyúlánk formáját, de nagyobb lesz a kijelző és a háttértár is.

Az iPod classickal kapcsolatban teljesen tanácstalanok a hírforrások, ami több dolgot is jelenthet: egyrészt, hogy nem szivárgott ki semmi, másrészt, hogy nincs mit átalakítani rajta, harmadrészt, hogy a kínálat többi tagjához képest kevéssé érdekes ez a modell, ezért senki nem áll neki otthon Photoshopolni. Ezzel kapcsolatos lehet az a pletyka is, ami szerint az Apple rövidesen leállítja a classic-család gyártását, de erre azért ne vegyünk mérget.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy olcsóbb lesz a Touch, mert most 300 dollár az indulóár, míg az iPhone-t már 200-ért el lehet hozni, amire ugyan még rájön egy rakás havi költség, de a különbség az árlistán akkor is zavaró. Éppen ezért néhányan arra tippelnek, hogy 100-150 dollárig csökkenhet a modell ára, ami viszont az iPod nano 150 dolláros árát kellene, hogy lejjebb nyomja, szóval kész lavinát indítana el egy ilyen lépés. Este kiderül.

Az iTunes, az iPodok kezelője és az Apple zenelejátszója várhatóan szintén átesik egy ráncfelvarráson, a 8-as verzió mutatkozhat be este. A legnagyobb újításnak az tűnik, hogy a szoftver dalokat fog ajánlani lejátszási szokásaink alapján, ismerve a programok intelligenciáját ez vicces helyzeteket idézhet majd elő. Legjobban persze annak örülnénk, ha egy váratlan pillanatban Steve Jobs bejelentené, hogy Magyarországon is elérhető lesz az iTunes Music Store, de ilyen pletykák nincsenek, talán mert a hírgyártók azt sem tudják, hol van Magyarország.

Az viszont minket is érinteni fog, hogy várhatóan kijön az iPhone 2.1-es szoftvere, ami állítólag sok gyerekbetegségre kínál majd megoldást. Talán megjelenik a copy-paste, és végre kikapcsolható lesz az automatikus szövegjavítás, ha nem, akkor legalább megjelenik a magyarnyelvű-támogatás, hogy a nem-et ne javítsa át folyton men-re, vagy az úgy-ot ugh-ra a mobil. Egyébként meg milyen szó az, hogy ugh?

A rendezvény plakátjából, szlogenéből és a beérkező hírek többségéből ugyan egyértelműnek látszik, hogy most csak a zenelejátszók új generációja mutatkozik be, többet abban bíznak, hogy a számítógépek is megújulnak. Bár erre alig van esély, összeszedtük, mire lehet számítani, ha mégis.

Okosabb belső

Sokáig úgy volt, hogy a Mac mini-sorozat gyártását befejezi az Apple, tavasz óta egyre többen gondolják úgy, hogy ez a gép is új esélyt kap. Mindenesetre a mini utoljára 2007. augusztusában, 400 napja frissült, miközben átlagosan 188 naponta szokták felvarrni a ráncait. Ha lesz új mini, abba várhatóan 45 nanométeres Core 2-esek kerülnek, GMA3100-as grafikus gyorsítóval, ami némi teljesítménynövekedést jelent, de illene az árát is csökkenteni 600-ról 500, de akár 400 dollárra.

Bár a Mac Pro is már életciklusa vége felé jár, majdnem kizártnak tekintjük, hogy erre a gépre sor kerülne év vége előtt. A megállapítás mögött egyszerű következtetés rejlik: az Intel mostanában nem mutatott be olyan egetverően új technológiát, ami miatt azonnal hozzá kéne nyúlni a Próhoz, viszont nemsokára jön a Core 2-es processzorok utódja, a Core i7-es. Az új processzor lényegesen nagyobb teljesítmény nyújt lényegesen alacsonyabb fogyasztás mellett, elsősorban nagyteljesítményű asztali gépekbe és szerverekbe, munkaállomásokba szánják. Előbbiből nincs az Apple-nek, utóbbi viszont maga a Mac Pro, amibe várhatóan a megjelenés után nem sokkal beépíti az Intel egyik legszorosabb partnere a Core i7-est, úgyhogy értelmetlen lenne a premier előtt pár hónappal hozzányúlni a géphez.

A MacBook és a MacBook Pro viszont megújulhat és ezekkel a gépekkel kapcsolatos a legtöbb pletyka. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy a kisebbik laptop is alumíniumborítást kap, de egyesen odáig mennek, hogy azt állítják, az új modellekkel forradalmasítják a gép és ember közti kommunikációt. A kevésbé merészek csak odáig mennek, hogy Apple-tabletet látnak bele a MacBookba és a Próba, ami alapesetben hagyományos laptop, kicsit hajtogatva viszont egyszerűsített kezelőfelületű, érintőképernyős számítógép lesz. Mások meg azt állítják, hogy valami meglepően új dologgal, a billentyűzet és a touchpad keverékével áll elő az Apple, de az újítás olyan forradalmi, hogy mi sem nagyon értjük, miről van szó.

Este hétkor kezdődik az esemény, várhatóan legkésőbb kilenc órára már olvasható lesz az összefoglaló az Indexen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!