Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Érintésérzékelő elektromos szövet

2005.06.15. 16:30
Miközben a katonai fejlesztők vegyvédelmi funkciókkal ellátott, srapnelre keményedő szöveteken dolgoznak, a brit Eleksen mosható elektronikus ruhaanyagot gyárt polgári célokra.

Zakóujjba épített billentyűzet, gatyakorcra érzékeny volume. Az "okos szövetek" nagy jövő előtt állnak, mielőtt hátat fordítana nekik a társadalom összes rétege.

Ne érjen a kabátomhoz!
Az egyebek között a Siemens és az MIT kockázati tőkéjéből 1998-ban alapított Eleksen mosható elektronikus szövettel célozta meg a egyelőre fejletlen érintésérzékeny ruházatok piacát. A nyomás erejét is érzékelő ElekTex szövet mosható.

Az ElekTex titka szabadalmaztatott anyagokban van - a különleges szövet öt vékony rétegből áll. A két külső réteg tartós műszálszőttes, ezek két réteg szénszálas kötött anyagot tartalmaznak, amelyeket egy elektromosan vezető speciális textil választ el egymástól.

"Lényegében ez egy szövetből készült érintőképernyő. Nyomás hatására a felső réteg elektromosságot vezet az alsóba." - magyarázza a bizonyítványt Miles Jordan termékfejlesztési menedzser.

A cég munkatársai az okos szövetet elsősorban kabátokban és hátizsákokon vélik viszontlátni, sőt létrehoztak egy felcsévélhető, mosható billentyűzetet is.

Rongybillentyűzet

Az O'Neill például olyan hájtek hátizsákba készül belevarrni az ElekTexet, amely napelemről menet közben feltölti az elektronikus eszközöket. A zsák mellé mobiltelefonnal és iPoddal használható, beépített fejhallgatós és mikrofonos, tapper-kontrolleres kabátot is gyárt majd a cég.

A coloradói Spyder Active Sports 3000 dollárért készül árusítani iPod walkmannel és fényképezőgéppel együtt forgalmazandó elektronikus síkabátját.

Miles Jordan elismerte, hogy bár a szövet mosható az elektronika kevésbé rugalmas, lényegi részét vízálló merev dobozkában kell elhelyezni.