Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyiptomra zuhanhatott a műhold

2002.02.01. 15:31
Irányíthatatlanul deorbitált a NASA 3,5 tonnás Extreme Ultraviolet Explorer kutatóműholdja, amelyet 1992-ben bocsátottak fel, és jóval tovább szolgálta a tudományt, mint ahogyan azt eredetileg tervezték. A műhold nem rendelkezett saját helyzetváltoztató rendszerrel, ezért a földetérés helyét sem tudták befolyásolni.
Forrás: NASA
Egyelőre nem lehet tudni, pontosan hol ért földet az űrobszervatórium, de a többször módosított előrejelzések szerint szerdán estefelé, valahol Egyiptom felett éghetett el a legnagyobb része. Mivel a műholdnak nem volt fedélzeti helyzetváltoztató rendszere, kontrollálatlanul lépett be az atmoszférába, és a számítógépes modellkísérletek tanúsága szerint akár 9 acél-titánium ötvözetdarabja is lejuthatott a felszínre, egy ezer kilométeres körzetben. A NASA nem aggódott az irányíthatatlanság miatt: a lakott területet érő találat valószínűsége roppant alacsony volt szerintük.

Az 1992-ben, az extrém ultraviola fény tanulmányozása céljából felbocsátott, 215 millió dolláros műhold a hároméves tervezett élettartamánál jóval később, egy éve fejezte be a kutatómunkát. Emlékezetes, hogy a 17 tonnás Compton Gammasugár Obszervatóriumot, és a 135 tonnás Mir űrállomást ellenőrzött körülmények között vezették az óceánba, mert ezeknek az utolsó pillanatig működött az irányítórendszere. A legnagyobb NASA-műhold, amely irányíthatatlanul zuhant le, a 78 tonnás Skylab volt, amelynek maradványai - meg nem erősített információink szerint - Ausztráliában agyonütöttek egy tehenet.