Szemüvegmonitor

2000.08.01. 14:43
Az Olympus által hétfőn piacra küldött szemüvegmonitor a gyártó szerint kivételes képélményt nyújt: mintha ötvenkét colos képernyőt néznénk két méterről. Felbontása négyszeresen múlja felül elődjét.
a gép
Repülőn, buszon, biciklin
Pedig az Eye-Trek FMS-700 előző generációja, - a 200-as típusszámú - sem volt éppen falikar: a Business Week 1999 legjobb termékei közé választotta. De mielőtt belemennénk a legújabb változat technikai részletezésébe, vázolom, hogy a megyei uzer milyen messze van attól, hogy Olympus-féle szemüvegmonitoron nézze a híradót egy folyóparton fekve.

Az Eye-Treket egyelőre csak a japán piac számára gyártják, hozzávetőleg ezernégyszáz dolláros áron (négyszázezer forint). A japán légitársaság gépeinek első osztályán viszont minden ülőhelyhez jár egy ilyen szemüveg - a kipróbálásához tehát egy pár repülőjegy is elég, egyébként meg kell tanulni japánul, hogy kerülő úton meg lehessen rendelni az interneten. A korábbi modelleket kevesebb fáradsággal meg lehet rendelni Amerikából.

A négyszeres felbontás titka

A legújabb Eye-Trek súlya 150 gramm, két fél inches LCD kijelző szolgáltatja a képet. Az LCD-k 500x360 felbontásúak, ami mondjuk egy televízió képfelbontásának felel meg. A 180.000 pixel azonban 720.000-nek mutatkozik egy friss fejlesztésű technológiának köszönhetően.

Az Olympus mérnökei a korábbi, két tükörből álló rendszert egyetlen aszimmetrikus prizmával helyettesítették. A szerkezet így szebb képet ad, kisebb a súlya és térigénye. A kisebb térigény lehetővé teszi például, hogy a néző szemüveggel a fején is használhassa az Eye-Treket.

tükrök, prizmák
Tükrök helyett prizma

A tévézgetés élményét a szemüveg száraiba épített fülhallgatók teszik teljesen zárttá. Ezeket egyébként igény esetén lombfűrésszel el lehet távolítani a berendezésről, így jobb teljesítményű fülhallgatókkal helyettesíthetőek.

Két dimenzió az egészségeseknek

Az Eye-Trek, annak ellenére, hogy kifejezetten csúcstechnika, gyalázható. Súlyos ára ellenére például nem sztereó, tehát nem látni rajta háromdimenziós képeket.

Az eszköz videó kábelen kapja a jelet, tehát számítógéphez csak akkor csatlakoztathatjuk, ha van benne videokártya, bár a cég arra int, hogy ezt ne tegyük, mert a számítógép-monitor képét nagyon rondán adja vissza a szemüveg. Ellenben kevésbé problémás a játékkonzol, a DVD, vagy a digitális kamera csatlakoztatása.

Az Olympus szakemberei nem ajánlják az Eye-Treket senkinek, aki epilepsziás, szívbeteg, magas vérnyomástól vagy koordinációs zavaroktól szenved, illetve nem töltötte be a tizenhat évet.  • Tippek
  • Hírek