Izsó
20 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

FH-1, a titokzatos magyar csodafegyver

2003.04.02. 13:48
Egyre gyakrabban találkozni olyan háborús információkkal a neten, melyek állítólag katonai rádióadások lehallgatásából származnak, és egyre gyakrabban bukkan fel ezzel kapcsolatban egy titokzatos, Videoton gyártmányú rádiólehallgató neve is. Az Index nagy erőkkel fogott a nyomozásba, hogy valóban hozzájárul-e magyar technológia is a független háborús tájékoztatáshoz. Az FH-1 nevű magyar csodafegyverről a Jane's haditechnikai szaklap is elismerően nyilatkozott.
Az Index háborús hálószemparádéjában is nagy sikerrel szerepelt Iraqwar.ru és az Aeronautics.ru orosz weblapok elsősorban azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy állítólagos orosz titkosszolgálati jelentéseket közölnek az iraki háborúval kapcsolatban, melyek lehallgatott katonai rádióadásokon alapulnak.

Az Aeronautics.ru készítője, Venik az oldalán röviden összefoglalja, hogy milyen módszerekkel lehet a frekvenciaugrásos katonai rádióadásokat lehallgatni. Itt is felbukkan a Videoton-Mechlabor FH-1 elnevezésű berendezésének neve, mint ami alkalmas ilyesmire, de már a Bild is írt róla.

Hopping

Videoton-Mechlabor PSP (FH-1)

A katonai rádiózásban is használt hopping technikát, azaz a frekvenciaugrásos eljárást a nyolcvanas években tökéletesítették, bár az ötlet nem új: a második világháborúból származik. Lényege, hogy az adó- és a vevőkészülék másodpercenként akár több százszor is frekvenciát vált egy előre meghatározott séma alapján.

A hagyományos berendezésekkel ez az adás gyakorlatilag észlelhetetlen, ezért ilyen módon a harctéren, rádiócsendben is észrevétlenül lehet forgalmazni.

Léteznek azonban olyan berendezések, melyek képesek az ilyen adás felderítésére is; a Videoton leányvállalata, a budapesti Videoton-Mechlabor a kilencvenes évek elején fejlesztette ki a mostanában FH-1 néven elhíresült készülékét (eredeti neve Parallel Signal Processing, PSP). A gépet egyébként a Jane's haditechnikai szaklap szerepeltette FH-1 néven kiadványaiban.

Nem gyártják

Bődi József, a Videoton-Mechlabor Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a készülék elsősorban nem lehallgatásra való, hanem a rádióadások puszta észlelésére. "A harcászatban különben sem érdemes a titkosított adások megfejtésével vacakolni, hiszen a harctéri információk nagyon gyorsan változnak, hanem célszerű inkább azt felderíteni, hogy van-e egyáltalán rádióadás. Ezután meg lehet határozni az adó koordinátáit, és zavarni is lehet" - magyarázta.

"Amennyiben az eszközünkkel levett jelekből a hiradást meg akarják fejteni, az további igen bonyolult számítógépes analizáló és rögzítő eszközöket igényel, és amennyiben az adás még titkosítva is van, belátható idő alatt a megfejtés lehetetlen. Ezekkel a technikákkal egyébként mi nem foglalkozunk" - tette hozzá Bődi.

Lapunk információi szerint az FH-1 nem került gyártásba, így sajnos teljesen biztos, hogy egyetlen darab sincs belőle a harctér közelében (az ilyen készülékek forgalmazásához egyébként is állami engedély szükséges). Ezért, még ha a lehallgatott adások valódiak is, az Index nemzeti érzelmű munkatársai legnagyobb sajnálatára nem ezt a berendezést használják elfogásukhoz.