Viola
-6 °C
-2 °C

Öcsi, flipper?

2000.08.28. 10:22
Még a legelitebb zombidarálós, raliautózós játékteremben is van egy sötétebb sarok, ahol magában villog egy flipper, ahol a környező falakra amorf lepelként égett rá a zsíros hajú félalkoholista rockerek háromdimenziós képe. Néha még ma is feltűnik közülük egy, átvágja magát a szupereltartott gyerekek dzsungelén, belő egy golyót, és szemében megvillan a zseblámpaizzó fénye, és efféle baromságok. Flippertörténelem. Kezdjük a görögöknél.
Régi pöckölős játék
A flippertörténészek (nem hülye szókép, tényleg vannak) mindig azzal kezdik a sztorit, hogy a flipper őse a régi görögök játéka volt, amelynek során vidám ókori arcok dinnyét vagy nagyobb köveket gurítottak egy botokkal, gödrökkel, és kecskékkel nehezített domboldalon.

A golyó-lyuk-akadály elv ezután a 18. századi Franciaországban bukkan fel újra egy könnyed asztali játékban, amelyet bagatelle-nek neveznek, és olyan mint egy flipper karok nélkül: az ember csak bepöcköli a golyókat, amelyek vagy elakadnak, vagy betalálnak a lyukakba, de minimum megállnak a tábla aljánál a pontokkal ellátott kis rekeszekben. A magyar nyelvben innen származik a bagatell kifejezés. Valószínűleg.

Megmaszekolt bagatell

Egy korai modell
A történelem következő eseménye szórvány magántörténelmekből áll. Amerikában nagyjából egy időben unták meg a bagatelle-t az emberek, és elkezdték átalakítani azt. Egy louisville-i férfi autista gyermeke számára alakította szórakoztatóbbá a játékot, egy John Sloane nevű házmester pedig a lakók felvidítására újított.

Az első valódi flipper Raymond Maloney műhelyéből került ki 1932-ben, amely akkor a Lion Manufacturing Co. nevet viselte. A ,,Ballyhoo" nevű masinát - amelynek még nem volt lába, csak a táblából állt, és teljesen mechanikus volt - hét hónap alatt ötvenezer példányban adták el. Maloney pár hónap alatt egész életére meggazdagodott, sőt még a leszármazottai is hálásak lehettek neki.

1934-től szerelték fel a gépeket a tilt (billenés) funkcióval, amely megakadályozza, hogy a játékos felkapja a flippert és megrázza, mint Krisztus a vargát, nehogy a golyó leessen - kezdetben a lökdösést azzal akadályozták meg, hogy szögekkel rakták körbe a gépet ágyékmagasságban. A flippert , amúgy 1936 óta nevezik flippernek, illetve dehogy is: hanem angolul pinballnak.

Japán flipper

A flipper japán rokona a pachinko, melyet szintén apró fémgolyóval játszanak. Itt azonban a játékos nem tudja irányítani a golyót, csak a kezdőlökés nagyságával variálhat. A pachinko-szalonokban többszáz gépnél játszanak egyszerre a polgárok, az éktelen csilingeléstől alig érteni egymás szavát. De beszédre nincs is nagyon szükség, a pachinko magányos játék. Míg a flipperen legfeljebb szabad játékot lehet nyerni, a szerencsés japán pachinko-játékosok akár egymillió jent, mintegy másfél millió forintot is kaszálhatnak egy menetben. Mivel a pachinko-szalonok többnyire a jakuzák tulajdonában vannak, a pénzmosás visszaszorítása érdekében a japán kormány betiltotta a pénznyereményeket. A játékosok így a gép által kiadott vödörnyi fémgolyót különböző tárgynyereményekre válthatják be, ami a cigarettától a Chanel táskáig bármi lehet.

Moon

A Lion Manufacturing 1969-ben a legsikeresebb termékük - a Bally flippergépek után - a Bally Gaming nevet vette fel. Túlnyomórészt ők szerelték fel Las Vegast és Amerika játéktermeit játékgépekkel.

A flipper történetének sötét napja volt 1942 január 21-je, amikor New Yorkban betiltották, mivel a játékban nagy szerepet tölt be a szerencse, ezért szerencsejátéknak minősült, bár alapjában véve soha egy centet sem lehetett nyerni vele, legfeljebb egy újabb játékot. 1976-ig tilos volt New Yorkban flippergépet üzemeltetni, arrafelé az emberek a hátsó szobákban titkon flippereztek, és a függöny mögül mindig figyelte valaki az utcát.

A történetírás pontosan számon tartja, hogy mikor vezették be a flippereken a bukócélokat (1962, Vagabond), melyik gép beszélt először (1979, Grogar), melyik gépen alkalmaztak először mágnest arra, hogy a játékos kimenthesse vészesen zuhanó golyóját (1980, Jungle Lord), vagy a legutóbbi újítást, a led-mátrixos kijelzőt (1992, Checkpoint).

Mánia

A Kiss együttes világhírű flipperautomatája
A flipperre jó erősen rá lehet akadni, ezt személyesen állítom. A korabeli fiatalemberekre különösen hathatott ez, a világválság, az alkoholtilalom történelmi közelségében, ráadásul akkoriban tök rossz volt a zene, és a moziban sem alkalmaztak olyan kifinomult trükköket, mint manapság.

A közismert rocksztár, a Guns'n'Roses gitárosa, például annyira szereti a flippert, hogy saját gyűjteménye van belőle.

Digiflipper

Aki a számítógépén szeretne flipperezni egy keveset, arra igen sok kudarc vár. Kiterjedt tesztelést hajtottam végre, amelynek során hat programot töltöttem le.

Roll'm Up: szép és sör
A Tucowson az öt tehénnel díjazott Nascar Pinballt, és az 3D Pinballt választottam. Ketten együtt tizenhét megát nyomtak, de ettől függetlenül egyik sem indult el, sőt a Nascar Pinball, amely a komment szerint ,,csak jó lehet" konkrétan egy teljesen irreleváns program dokumentációját telepítette nekem.

Ezután a Google-ra vetettem magam. A felkutatott letölthető progik közül két DOS-on futót választottam: az Extreme Pinballt és a Total Pinballt. Utóbbi hamvába holt. Előbbi sajnos nem. Több mint egy óra verejtékes küzdés után az Extreme Pintball elindult amelyről kiderült, hogy grafikailag a Wolfenstein szintjén van, ami lövöldözéshez mondjuk perfekt, a flipperezés során azonban a játékos a labdát követve pásztázza a képernyőnél nagyobb táblát felülről lefelé, és vissza, amibe bele lehet őrülni. Kicsit enyhítette frusztrációmat a játék metálos témája: agresszív arckifejezésű gitárral előrerohanó zenészek voltak láthatóak, harminckétszer harminckét pixelben.

Az utolsó két programnál enyhülés következett. A Roll'm Up Pinball és a Microsoft Pinball Arcade már képesek voltak élvezhetőt mutatni.

A Microsoft Pinball Arcade a fanatikusok flippere. Aki fizet érte, végigjátszhatja a flipper hőskorát, az első Ballyhootól a Gottlieb féle Baffle Ballig. Nincs csalódás, a flipper egyszerű.

A Roll'm Up Pinball egy Dommelsch nevű tökismeretlen sörgyár támogatásával jött létre, és mint tudjuk, az italgyárak és a szoftverfejlesztés közötti együttműködés mindig gyümölcsöző. A Roll'm Up Pinball vizuális kiállásában és kezelhetőségében egységes klasszikus királyság. Az egyetlen hiba, hogy a játék néha nem tudja hány biten megy a képalkotás, ettől kicsit tripes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!