Tamás
-7 °C
8 °C

Forradalmasítja az akkut a Toshiba

2008.10.01. 07:42
Egy újfajta technológia áll a Toshiba most bemutatott akkumulátora mögött, amit laptopokban még csak évek múlva láthatunk, de a fejlesztés ígéretes, mert gyors töltést és hosszú élettartamot ígér.

A Toshiba egy japán informatikai szakkiállításon bemutatta percek alatt feltölthető SCiB (Super Charge ion Battery) akkumulátora noteszgépekbe szánt változatának prototípusát, írta meg az IT.café. A technológiát kezdetben járművekben és ipari környezetben vetik be, a jövőre megjelenő Schwinn Tailwind elektromos kerékpárba ez kerül, számítógépekben csak később jelenhet meg.

Az SCiB a gyártó által közölt adatok szerint öt-tíz perc alatt feltölthető a kapacitása 90 százalékára, miközben hosszabb ideig működőképes és jóval többször tölthető, mint a mai lítiumion-akkumulátorok. Az új technológia biztonságosabb is, jóval kevésbé hajlamos a túlmelegedésre vagy rövidzárlatra. Az SCiB akkumulátorok 5-6000 alkalommal is újratölthetők – körülbelül tízszer annyiszor, mint a mai lítiumionos akkuk –, és tíz évig használhatók maradnak. A kedvező tulajdonságokat a vállalat kutatói egy újfajta negatív elektróda és elektrolit, új típusú szeparátorok és új gyártástechnológia bevezetésével érték el.

A PC World beszámolója szerint a Toshiba egy SCiB akkus Dynabook laptopot mutatott be a héten kezdődött Ceatec szakkiállításon, melyet egy hasonló, de lítiumionos energiaforrást használó géppel összehasonlítva demózott. A gyártó képviselője azt nem tudta megmondani, hogy a noteszgépekhez készített SCiB akkuk mikor kerülnek majd piacra.