Lujza
-1 °C
13 °C

GPS vezeti a traktort

2001.04.17. 15:09
Forradalmasíthatja a szántás-vetést egy stanfordi egyetemista ötlete: Mike O'Connor műholdas helymeghatározással könnyítené a traktoristák munkáját. Kimutatta ugyanis, hogy a mezőgazdasági munkálatok során a pontatlanság miatt jelentéktelenek tűnő felületek maradnak kihasználatlanul, amelyek összeadódva tetemes kiesést okoznak a termelőnek. A "GPS-t a traktorba!" technológiát a kaliforniai Integrinautics vette meg, és már meg is kezdte a gyártását.
Könnyen előfordulhat, hogy a szántás, vetés során a pontatlanság miatt jelentéktelenek tűnő felületek maradnak kihasználatlanul, amelyek összeadódva tetemes kiesést okoznak a termelőnek. A precízióra tehát nem csak az úgynevezett modern iparban van szükség - erre figyelt fel Mike O'Connor, a Stanford Egyetem végzős hallgatója és úgy határozott, hogy GPS-t épít egy traktorba.

Gyorsabban, magasabbra, pontosabban!

A kölcsönvett John Deere GPS-szel felszerelve és megfelelően átalakítva automatikusan működik. A gép gyakorlatilag bármilyen napszakban használható, éjjel is végezheti munkáját, vagy rossz látási viszonyok között is. A traktor a 24 GPS műhold adatait követve lényegesen precízebben végzi munkáját, mint bármely ember tenné. A felhasználói oldalról nagy az érdeklődés, hiszen a kísérletek igazolták a technika létjogosultságát. A számítási hibák miatt elrontott vetések, a pontosabb sortartás, illetve a jobb helykihasználás jelentősen megnövelte a várható terméshozamot.

A jövő
A traktor egyelőre még nem teljesen automata, azaz továbbra is szükség lesz emberi felügyeletre, de az eddigi gyakorlattal ellenétben már nem az ember irányítja a gép munkáját, hanem a gép az emberét. Egy beszerelhető touchscreen segítségével a sofőr minden szükséges adathoz hozzájuthat az vezetésre vonatkozóan. O'Connor a technológiát a kaliforniai Integrinautics cégnek adta el, amely máris hozzákezdett a traktorokba építhető GPS gyártásához és forgalmazásához.