Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kirúgták a csiphamisító dékánt

2006.05.15. 15:15
Nem technológiai áttörés, hanem egyszerű hamisítvány a kínai technika zászlóshajójaként ünnepelt Hanxin processzor. A csip atyjaként tisztelt tudósról, Csen Jinről kiderült, hogy bérmunkásokkal kapartatta le az eredeti címkét a processzorról, amelyet valójában a Motorola egyik korábbi alegysége, a Freescale Semiconductor gyártott.

Több mint 14 millió dolláros támogatásban részesítette a kínai kormány azt a köztiszteletben álló tudóst, akiről most kiderült: nem saját fejlesztésű és gyártmányú mikroprocesszorra költötte a pénzt, hanem amerikai importból származó csipeket címkézett át. Azok a Hanxin márkájú digitális jelátalakítók, amelyeket a sanghaji Jiaotong Egyetem dékánja, Csen Jin sajátjaként mutatott be, a korábban a Motorola alegységeként működő Freescale Semiconductortól származtak. Csen a csipeket alulfizetett bérmunkásokkal alakíttatta át úgy, hogy lekapartatta a processzorokról az eredeti címkét, és saját cége, a Hanxin címkéit ragasztotta rájuk, derítette ki az ügyet felgöngyölítő kínai lap, a 21st Century Business Herald.

#alt#
Kaparós csip
A Hanxin 1 típusjelű csipet 2003-ban mutatták be, és azt további verziók követték. A processzort megjelenésekor a kínai technikai haladás mérföldköveként ünnepelték, és a Hanxinnak köszönhető az is, hogy Sanghaj kezdett a csiptervezés és -gyártás következő globális központjaként bevonulni a köztudatba.

Bérben kaparták a címkét

Az egyetem, majd később a kormány tavaly decemberben indított nyomozást, miután egy levélben arra figyelmeztették, hogy a dékán nem saját maga tervezte a Hanxin néven forgalmazott csipeket - Csen amellett, hogy a mikroelektronikai tanszék dékánja volt, saját vállalkozást is vezetett Hanxin Sci Tech néven. A hivatalos kínai hírügynökség, a Xinhua szerint a dékán átverte tudóstársait és a minősítő szervezeteket, hiszen korábban azt állította, hogy a csipeket saját maga tervezte és állította elő. Az egyetemi vizsgálat megállapította, hogy Csen megszegte az intézmény etikai kódexét és az egyetem alkotmányában leírt szabályokat, és szégyent hozott a tudományos közösségre.

A kínai kormány az elektronikai import visszaszorítása és az ország high-tech iparának megerősítése érdekében nagy összegekkel támogatja a belső fejlesztéseket. Azt a 14 millió dollárt, amelyet Csen felvett állítólagos kutatásaira, vissza kell fizetnie. Bár a dékánt kirúgták állásából és a további kutatást sem végezhet, azt egyelőre nem tudni, indul-e ellene nyomozás és várható-e további retorzió. A kérdéses egyetem, ahol többek között a volt kínai elnök, Csiang Cömin is végzett, bejelentette hogy ezentúl fokozottan figyeli, mire költik a kutatók az állami pénzeket.