Iván
9 °C
22 °C

Használható lett az Asus Eee

2008.04.17. 07:32
Okosabb, használhatóbb meg valamivel drágább lett az Asus Eee: mostantól talán majd tényleg lehet használni valamire.

Úgy néz ki, akik szerették az Asus Eee első generációját, a 701-est, azok egyenesen elájulnak majd a most bemutatott 900-astól. A filléres laptopokat sokan egyből megszerették, mert aprók és viszonylag olcsók voltak, ráadásul a fehér borítás igazán vonzó volt.

De mindenki ismerte a korlátokat: a processzor nem vészesen, de lassú. A memória 2008-hoz képest kimondottan kevés, az 1-2 gigabájtos háttértár jelentéktelen, az operációs rendszer megbízhatatlan, de ami a legrosszabb, a 7 colos kijelző nem elég senkinek. Több olyan hosszútávú teszt jelent meg, amiből kiderült, hogy az első időkben ugyan szeretni való kis dög volt az Eee, de pár nap, hét múlva kiderült, hogy hét colon nem lehet normálisan böngészni.

Az Asus meghallgatta a panaszokat, és ezek alapján építette át a gépet. Összecsukva a 900-as is úgy néz ki, mint a 701-es, kinyitva viszont kiderül, hogy a kijelzőt 9 colosra cserélték. Az első tesztek szerint a különbség óriási, nemcsak két colról, hanem a használhatóság határáról beszélünk. De a Cnet szerint óriási előrelépést jelent az egy gigabájtos memória is, ennek, és a nagyobb lcd-panelnek hála most már több alkalmazást is lehet egyszerre futtatni.

A nagyobb háttértárnak is örülnek a tesztelők, és az sem elhanyagolható, hogy nemsokára jön a windowsos verzió a gépből. Az viszont elsőre nehezen érthető, hogy miért a soványka linuxos modell kap 20 gigabájtos háttértárat, miközben a kövér Windows meg csak 12-t, de erre is van válasz: az Asus egységáron akarja adni a gépét, a Microsoft operációs rendszer viszont drágább, így a háttértáron spórol.

A processzor viszont sajnos nem változott, ugyanaz a 900 megahertzes Celeron került bele, mint az elődbe, de várhatóan nyáron megérkezik a ráncfelvarrt modell, amit már a jóval gyorsabb Intel Atomok hajthatnak.

Az viszont már a hab a tortán, hogy az Eee is megkapta a MacBook Air két ujj mozgását érzékelő trackpadjét, szóval az ujjak mozgatásával tudjuk nagyítani meg kicsinyíteni a képeket. Az Asus új aprósága 10-ből 8,7 pontot kapott a Cnettől, ami meglehetősen jó eredmény, még akkor is, ha mellérakjuk, hogy a 700-as meg 8,6-ot.

A gép május elsejétől lesz megvásárolható, de nem lesz nagyon olcsó, legalább 100 ezer forintba kerül majd.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
5999 Ft
5100 Ft