Hidrogénautók Európa útjain

2006.02.06. 11:20
Egy ipari gázokat gyártó vállalat és az Európai Bizottság a jövő közlekedési eszközeit teszteli 2008-tól.

Európa négy régiójában 2008-tól postások és önkormányzati alkalmazottak használják majd a 158 hidrogénmeghajtású járművet: harminc robogót, harmincnégy motoros kerekesszéket, negyvennégy haszongépjárművet, tíz minibuszt és még további hidrogénnel működő járműveket, olvasható a Le Monde francia napilap szombati számában.

Az Hychain-Minitrans projektet az ipari és orvosi gázokat gyártó és forgalmazó nemzetközi vállalat, az Air Liquide nemzetközi csoport indította útjára 2005 január 31-én Brüsszelben. A projekt - amelynek során széles körben tesztelik majd az alternatív üzemanyaggal működő járműveket - megoldást kínál arra a problémára is, ami egy régi energiaforrás újjal történő leváltásával jár: az új üzemanyag, a hidrogén tartályokban hozzáférhető lesz. A 36,7 millió eurós beruiházást részben az Air Liquide, részben pedig az Európai Bizottság finanszírozza.

Európának a Kyotoi egyezményben vállaltak szerint 2020-ig húsz százalékosra kell csökkentenie a foszilis üzemanyagok felhasználását. A Hychain-terv ennek igen hatékony eszköze lehet. Amennyiben a hidrogén egy napon a benzin helyébe lép, a hidrogéngyártás területén több, mint harminc éves tapasztalattal rendelkező Air Liquide az energiaipar óriásává nőheti ki magát.  • Hírek
  • Bankszámla