Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Halál a merevlemezre

2007.05.10. 09:40
A flashmemória rövidesen átveheti a merevlemez helyét a hordozható eszközökben: ez volt a párizsi Dell-rendezvény legfőbb üzenete. Bemutattak pár új laptopot, aztán megértettük, hogy a megfelelő biztonságot nem lehet eléggé megfizetni. A többi: titok.

Isten hozta önöket Párizsban, odakint gyönyörű napsütés és 22 fok van, tudatja velünk a Dell európai ügyekért felelős vezetője, hogy miről maradunk le. Bezárul az ajtó, bent rekedünk, a francia fővárosból csak az előadók akcentusa marad. Sebaj, a Dell múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó beszédek mégiscsak érdekesebbek, mint a tízmilliós város a kapukon túl.

Élet a parton

A Rue de la Paix-n vagyunk, közel a Vendome térhez, a Hyatt hotelben. Odakint zajlik a szokásos élet: az idősebbek pétanque-t játszanak, a fiatalabbak tízes csoportokba összegyűlve nyomkodják a Nintendo DS-eket a Szajna partján. Mások meg pokrócokra ülve foglalják el a parkokat, hidakat, bort isznak, kártyáznak, de még a hajléktalanok is urak: az egyik például a csatornából felcsapó meleg levegővel olvasztotta ki előző este a fagyasztott pizzát.


Bejárat a barlangba

Idebent megdolgozott újságírók nemzetközi halma: előző este vacsora egy elegáns étteremben, szállás a Grand Hotel Intercontinentalban, ahol 630 euróba kerül egy éjszaka. Ezeknél a sajtóutaknál már csak így megy, a vendéglátó addig kényezteti az újságírót, amíg az szerelembe nem esik, hogy aztán olyan szókapcsolatokat gyártson, mint a csodálatos Dell, vagy esetleg: az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell,a kellemetlenségekről meg nem lesz hajlandó tudomást venni.

A méregdrága hotel zuhanyzójából kicsapott a víz, nedves lett a zoknim. A hajszárító zsinórja rövid volt, a vasaló nem működött, az étteremben meg ugráltatták a finom öltönyökbe csomagolt fizetős vendégeket, szóval engem nem sikerül behálózni: nem lettem szerelmes. Ezért aztán egyből feltűnik, hogy az előadáson mögöttem ülő német kolléga úgy szívja fel percenként az orrváladékát, ahogy az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell a számítástechnika legötletesebb fejlesztéseit. Ekkor még nem sejtem, hogy a következő másfél órát kitölti a takony tétova cibálása.

Merevlemez nélkül

A színpadon viszont elhangzik a nagy bejelentés: a Dell a következő generációs Latitude-laptopokban elérhetővé teszi a Solid State Drive-okat. Ezek a flashmemóriák a merevlemezek alternatívái lehetnek, mert csöndesebbek azoknál, könnyebbek, jóval kevesebbet fogyasztanak, és gyorsabb rendszerindítást tesznek lehetővé. Az 1,8 colos egységek kapacitása 32 gigabájt lesz, és bár szakértők szerint az SSD-k élettartalma töredéke a merevlemezekének, a Dell azt állítja, hogy a D420-as és D620-as gépekben kétmillió üzemórán keresztül kitartanak a modulok.

Hogy a fogyasztás csökkentése mennyire fontos, arról a svédországi Lundi Egyetem kutatója, beszél. Dr. Peter Arnfalk szerint a közeljövőben alapvetően megváltozik a munkához fűződő viszonyunk, megszűnik a hagyományos nyolcórás beosztás, és otthonról, vagy menet közben intézzük el a munkával kapcsolatos kellemetlenségeket (lásd még: rabszolgatartó társadalmak). Mivel autóban nem lehet dolgozni, az emberek várhatóan átszoknak a tömegközlekedésre, ami csökkentheti a károsanyag-kibocsátást, valamint az energiafogyasztást is. De hasonló eredménnyel jár a laptopok gyors elterjedése. A hordozható gépek átlagosan 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint asztali társaik, így végső soron mégiscsak az emberiség jövőjét, és civilizációnk fennmaradását szolgáljuk, ha sok Latitude-ot vásárlunk.

Például az újakból párat: a társaság bemutatta a D531-es és a D630-as modellt, ezek pont annyira izgalmasak, mint azt a nevükből sejteni lehet. Az első gépbe AMD Turion X2 mobilcsipek és Radeon X1270 grafikus magok kerülnek, a D630-as azért már felkavaróbb: az Intel újgenerációs Santa Rosa platformjára épül, lehet majd a már említett SSD-vel is kérni, de választható lesz hibrid meghajtó is hozzá: ebben merevlemez és flashmemória van egyszerre. A D630 az Intel új, GMA X3100-as integrált grafikus magjával érkezik, ami normális játékra továbbra is alkalmatlan, de jobb a most elterjedt GMA 950-nél. Különben is, aki a munkahely mellett otthon, meg utazás közben is dolgozik, annak nincs ideje játszani.

Terminator ellenfele

A Dell Latitude ATG már sokkal jobban megragadja a fantáziát, a masszív anyagokból épített laptoppal bármikor pépesre verhetjük egy szomorkás grizli fejét, de vízbe is fojthatjuk, akkor sem lesz túl sok baja. Aztán szóba kerül az a pletykaoldalakról már régóta tudható információ, hogy a Dell is készít majd tablet pc-t a közeljövőben.


A Vodafone meggyőző

A három bemutatott gépnél egymagában érdekesebb, 2008-ban bemutatkozó új dizájnról, valamint a formás monitorkoncepcióról viszont télig nem írhatunk semmit, addig ugyanis titkos információkról van szó. Pedig a teleshopon szocializálódott szingapúri mérnök mindent megtesz, hogy elkápráztasson minket, hevesen gesztikulál, hatásszüneteket tart, és mosolyog, mosolyog, akár a nap a szivárvány alatt ölelkező rózsaszín pelyhes katicabogarakra.

Arról viszont szerencsére szabadon beszámolhatunk, hogy a Vodafone és a Dell szorosabbra fűzte kapcsolatát Spanyolországban, és az sem titok többé, hogy a Magyarországon nem forgalmazott Dell nyomtatók is jelentős megújulás előtt állnak.

Magányos csoport

A német kolléga utolsó szippantásai közben még bemutatják a vállalati laptopok védelmi rendszerét. Az előadó szerint fontos, hogy biztonságban tudhassuk adatainkat, amit egy példával támaszt alá: Londonban egy év alatt ötezer laptop tűnt el a taxikban, az meg senkinek sem jó, ha a személyes fotók vagy a vállalati információk illetéktelen kezekbe kerülnek. A biztonság fokozására kitalált (a jelszavakat megóvó) TPM-csipek egyre jobban elterjednek, mondja el a Dellel együttműködő Wave biztonsági szakembere. Bruno Leconte szerint 2006-ban már 50 ötvenmillió pc-be raktak TPM-csipet, 2010-ben várhatóan már 250 millió biztonságos gépet gyártanak majd. A tökéletes védelemről a mesterjelszó, valamint az ujjlenyomat-ellenőrzés gondoskodik.

A Latitude-laptopok biztonságát fokozzák a védett virtuális meghajtók, amik láthatatlanná teszik a rajtuk tárolt adatokat, egészen addig, amíg ujjlenyomatunkkal nem azonosítjuk magunkat. Ha a későbbiekben levágott ujjú menedzserrel tárgyal, biztos lehet benne, hogy valaha fontos információk birtokában volt.

Az AMD-től érkezett Michal Lisiecki még tesz egy tétova kísérletet, hogy elkápráztasson minket: a Dell gépekbe is beépített rendszer kapott 64 megabájt display-cache-t, hogy a gép innen frissítse a kijelzőt. Ebben az üzemmódban ki lehet kapcsolni a rendszermemóriát, meg egy rakás alkatrészt, a fogyasztás tehát drámaian visszaeshet.

Ebédre félig átsült marhát eszünk, grillezett zöldségekkel. A nemzetközi újságíró-csoport nehezen tér magához, az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell mindenkit lenyűgözött. A németek, a csehek vagy a spanyolok komoly arccal beszélik meg a hallottakat, mi, a magyar újságírók viszont azon töprengünk, mennyi idő kell ahhoz, hogy hat jó csajt találjunk a párizsi utcákon. Kiülünk a Vendome-térre, és elkezdünk számolni. Húsz perccel később, ötnél elunjuk. Inkább visszatérünk a Dell csodálatos világába.