Árpád
-2 °C
3 °C

Halál a merevlemezre

2007.05.10. 09:40
A flashmemória rövidesen átveheti a merevlemez helyét a hordozható eszközökben: ez volt a párizsi Dell-rendezvény legfőbb üzenete. Bemutattak pár új laptopot, aztán megértettük, hogy a megfelelő biztonságot nem lehet eléggé megfizetni. A többi: titok.

Isten hozta önöket Párizsban, odakint gyönyörű napsütés és 22 fok van, tudatja velünk a Dell európai ügyekért felelős vezetője, hogy miről maradunk le. Bezárul az ajtó, bent rekedünk, a francia fővárosból csak az előadók akcentusa marad. Sebaj, a Dell múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozó beszédek mégiscsak érdekesebbek, mint a tízmilliós város a kapukon túl.

Élet a parton

A Rue de la Paix-n vagyunk, közel a Vendome térhez, a Hyatt hotelben. Odakint zajlik a szokásos élet: az idősebbek pétanque-t játszanak, a fiatalabbak tízes csoportokba összegyűlve nyomkodják a Nintendo DS-eket a Szajna partján. Mások meg pokrócokra ülve foglalják el a parkokat, hidakat, bort isznak, kártyáznak, de még a hajléktalanok is urak: az egyik például a csatornából felcsapó meleg levegővel olvasztotta ki előző este a fagyasztott pizzát.


Bejárat a barlangba

Idebent megdolgozott újságírók nemzetközi halma: előző este vacsora egy elegáns étteremben, szállás a Grand Hotel Intercontinentalban, ahol 630 euróba kerül egy éjszaka. Ezeknél a sajtóutaknál már csak így megy, a vendéglátó addig kényezteti az újságírót, amíg az szerelembe nem esik, hogy aztán olyan szókapcsolatokat gyártson, mint a csodálatos Dell, vagy esetleg: az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell,a kellemetlenségekről meg nem lesz hajlandó tudomást venni.

A méregdrága hotel zuhanyzójából kicsapott a víz, nedves lett a zoknim. A hajszárító zsinórja rövid volt, a vasaló nem működött, az étteremben meg ugráltatták a finom öltönyökbe csomagolt fizetős vendégeket, szóval engem nem sikerül behálózni: nem lettem szerelmes. Ezért aztán egyből feltűnik, hogy az előadáson mögöttem ülő német kolléga úgy szívja fel percenként az orrváladékát, ahogy az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell a számítástechnika legötletesebb fejlesztéseit. Ekkor még nem sejtem, hogy a következő másfél órát kitölti a takony tétova cibálása.

Merevlemez nélkül

A színpadon viszont elhangzik a nagy bejelentés: a Dell a következő generációs Latitude-laptopokban elérhetővé teszi a Solid State Drive-okat. Ezek a flashmemóriák a merevlemezek alternatívái lehetnek, mert csöndesebbek azoknál, könnyebbek, jóval kevesebbet fogyasztanak, és gyorsabb rendszerindítást tesznek lehetővé. Az 1,8 colos egységek kapacitása 32 gigabájt lesz, és bár szakértők szerint az SSD-k élettartalma töredéke a merevlemezekének, a Dell azt állítja, hogy a D420-as és D620-as gépekben kétmillió üzemórán keresztül kitartanak a modulok.

Hogy a fogyasztás csökkentése mennyire fontos, arról a svédországi Lundi Egyetem kutatója, beszél. Dr. Peter Arnfalk szerint a közeljövőben alapvetően megváltozik a munkához fűződő viszonyunk, megszűnik a hagyományos nyolcórás beosztás, és otthonról, vagy menet közben intézzük el a munkával kapcsolatos kellemetlenségeket (lásd még: rabszolgatartó társadalmak). Mivel autóban nem lehet dolgozni, az emberek várhatóan átszoknak a tömegközlekedésre, ami csökkentheti a károsanyag-kibocsátást, valamint az energiafogyasztást is. De hasonló eredménnyel jár a laptopok gyors elterjedése. A hordozható gépek átlagosan 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint asztali társaik, így végső soron mégiscsak az emberiség jövőjét, és civilizációnk fennmaradását szolgáljuk, ha sok Latitude-ot vásárlunk.

Például az újakból párat: a társaság bemutatta a D531-es és a D630-as modellt, ezek pont annyira izgalmasak, mint azt a nevükből sejteni lehet. Az első gépbe AMD Turion X2 mobilcsipek és Radeon X1270 grafikus magok kerülnek, a D630-as azért már felkavaróbb: az Intel újgenerációs Santa Rosa platformjára épül, lehet majd a már említett SSD-vel is kérni, de választható lesz hibrid meghajtó is hozzá: ebben merevlemez és flashmemória van egyszerre. A D630 az Intel új, GMA X3100-as integrált grafikus magjával érkezik, ami normális játékra továbbra is alkalmatlan, de jobb a most elterjedt GMA 950-nél. Különben is, aki a munkahely mellett otthon, meg utazás közben is dolgozik, annak nincs ideje játszani.

Terminator ellenfele

A Dell Latitude ATG már sokkal jobban megragadja a fantáziát, a masszív anyagokból épített laptoppal bármikor pépesre verhetjük egy szomorkás grizli fejét, de vízbe is fojthatjuk, akkor sem lesz túl sok baja. Aztán szóba kerül az a pletykaoldalakról már régóta tudható információ, hogy a Dell is készít majd tablet pc-t a közeljövőben.


A Vodafone meggyőző

A három bemutatott gépnél egymagában érdekesebb, 2008-ban bemutatkozó új dizájnról, valamint a formás monitorkoncepcióról viszont télig nem írhatunk semmit, addig ugyanis titkos információkról van szó. Pedig a teleshopon szocializálódott szingapúri mérnök mindent megtesz, hogy elkápráztasson minket, hevesen gesztikulál, hatásszüneteket tart, és mosolyog, mosolyog, akár a nap a szivárvány alatt ölelkező rózsaszín pelyhes katicabogarakra.

Arról viszont szerencsére szabadon beszámolhatunk, hogy a Vodafone és a Dell szorosabbra fűzte kapcsolatát Spanyolországban, és az sem titok többé, hogy a Magyarországon nem forgalmazott Dell nyomtatók is jelentős megújulás előtt állnak.

Magányos csoport

A német kolléga utolsó szippantásai közben még bemutatják a vállalati laptopok védelmi rendszerét. Az előadó szerint fontos, hogy biztonságban tudhassuk adatainkat, amit egy példával támaszt alá: Londonban egy év alatt ötezer laptop tűnt el a taxikban, az meg senkinek sem jó, ha a személyes fotók vagy a vállalati információk illetéktelen kezekbe kerülnek. A biztonság fokozására kitalált (a jelszavakat megóvó) TPM-csipek egyre jobban elterjednek, mondja el a Dellel együttműködő Wave biztonsági szakembere. Bruno Leconte szerint 2006-ban már 50 ötvenmillió pc-be raktak TPM-csipet, 2010-ben várhatóan már 250 millió biztonságos gépet gyártanak majd. A tökéletes védelemről a mesterjelszó, valamint az ujjlenyomat-ellenőrzés gondoskodik.

A Latitude-laptopok biztonságát fokozzák a védett virtuális meghajtók, amik láthatatlanná teszik a rajtuk tárolt adatokat, egészen addig, amíg ujjlenyomatunkkal nem azonosítjuk magunkat. Ha a későbbiekben levágott ujjú menedzserrel tárgyal, biztos lehet benne, hogy valaha fontos információk birtokában volt.

Az AMD-től érkezett Michal Lisiecki még tesz egy tétova kísérletet, hogy elkápráztasson minket: a Dell gépekbe is beépített rendszer kapott 64 megabájt display-cache-t, hogy a gép innen frissítse a kijelzőt. Ebben az üzemmódban ki lehet kapcsolni a rendszermemóriát, meg egy rakás alkatrészt, a fogyasztás tehát drámaian visszaeshet.

Ebédre félig átsült marhát eszünk, grillezett zöldségekkel. A nemzetközi újságíró-csoport nehezen tér magához, az innovációt és a humánumot meglepő fantáziával egyesítő Dell mindenkit lenyűgözött. A németek, a csehek vagy a spanyolok komoly arccal beszélik meg a hallottakat, mi, a magyar újságírók viszont azon töprengünk, mennyi idő kell ahhoz, hogy hat jó csajt találjunk a párizsi utcákon. Kiülünk a Vendome-térre, és elkezdünk számolni. Húsz perccel később, ötnél elunjuk. Inkább visszatérünk a Dell csodálatos világába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?