Ágnes
-1 °C
2 °C

Menet közben szerelhető szerverek

2001.10.15. 18:30
Október elején mutatta be Prágában a Hewlett Packard a szakma európai képviselőinek új, az Intel Itanium architektúrájára épülő fejlesztéseit. Az Intel új processzora, kódnevén a McKinley, a HP szerepe a fejlesztésekben és a platformon működő operációs rendszerek változásai, az átálláshoz szükséges tennivalók - ezek voltak az előadások főbb témakörei.
A hétéves fejlesztés eredményeként létrejött 64-bites Itanium processzorcsalád új tagjával elsősorban a nagy teljesítményű szerverek piacát célozta meg az Intel, ezzel szeretné felvenni a versenyt az olyan drága chipekkel szemben, mint a Sun UltraSparc III vagy a Compaq Alphája. Ezek a chipek 64-bitesek voltak, míg az Intel eddig csak 32-bites processzorokat gyártott. A nagy számítógépgyártók nem fektettek nagy energiát a család előző tagjával, az Itaniummal felszerelt gépek készítésébe, inkább úgy gondolták, hogy megvárják a McKinley-t, ami másfél-kétszeres teljesítményű lesz, mint az előző processzor.

Menet közben cserélhető tápok

HP i2000 munkaállomás
A HP bemutatta a még Itanium-processzor köré épített rendszereit, a két és négy processzoros Workstationt és Servert. Az i2000 névre hallgató munkaállomás kétféle kiszerelésben kapható, egy 733MHz vagy két 800MHz-es CPU-val ellátva. A gép képes akár 16GB memória kezelésére is, a beépített nVidia Quadro2 Pro grafikus chippel pedig igazán erős grafikus munkaállomást kap a vásárló. Az rx4610 jelű gép a HP első IA-64 alapú szervere, négy 733 vagy 800MHz-es CPU-val felszerelve. Képes 64GB SDRAM-ot kezelni, 8 hot plug (menet közben cserélhető) PCI-foglalat, szintén bekapcsolt állapotban cserélhető hűtők és tápok jellemzik. A család harmadik tagja a 16 processzorral felszerelt robosztus szerver, ezt azonban nem mutatták be részletesen.

Várják a 64-bites Windowst

A Workstation és a Server három operációs rendszert támogat, a HP saját Unixát, a HP-UX 11i Version 1.5-ös verzióját, a 64-bites Windowst és a Linuxot, míg a 16 CPU-s rendszert csak a HP-UX hajtja meg. A Windows 2000 64-bit Editiont felkészítették hatalmas mennyiségű memória kezelésére, a 32-bites verzió még 4GB-tal tudott megküzdeni, az új 64-bites viszont már 16TB (terabyte) memóriát tud megcímezni. Ígéretek szerint az új processzort maximális mértékben kihasználja, és a WOW64 (Windows on Windows64) segítségével észrevétlenül futtathatunk 32-bites alkalmazásokat 64-bites környezetben, természetesen a nagy rendszerigényű programok 64-bites verziójának beszerzése sokat javít a teljesítményen. Ilyenek például a nagy (2GB feletti) adatokkal dolgozó applikációk, videoszerkesztők, adatbáziskezelők nagy adatbázisokkal, vagy az komoly hardware-igényű alkalmazások. Ezen Windows-verzió végleges változata 2002 első félévében várható.

Linux-támogatás

A HP nagy erőket fektetett eddig is a Linux fejlesztésébe, ezután is szeretné támogatni az egyre népszerűbb OS-t. Ezt bizonyítja az is, hogy az első Itanium hardware-n elindult rendszer a HP által módosított Linux volt, 1998 márciusában. A Linux IA-64-es platformon működését nagyban segítette, hogy 1999 májusában a HP, az Intel, a Cygnus, az IBM, az SGI és a VA létrehozta a Trillian projektet, és közösen fejlesztették a kernelt, aminek eredménye 2000 februárja óta szabadon hozzáférhető, és mostanra teljesen integrálták is a Linux forrásába. A programozók dolgát megkönnyítette a HP IA-64 Linux Simulator, melynek segítségével 32-bites platformjukon fejleszthették, tesztelhették kódjukat szimulált 64-bites környezetben. A Trillian project ugyan ma már nem működik, de a HP továbbra is átadja tudását a Linux fejlesztőinek a jövő Itanium-alapú processzoraival kapcsolatban, így biztosítva a folyamatos fejlődést.

HP-UX fejlesztések

Bár a Linux indult be először Itanium-alapú rendszeren, de legkorábban a HP-UX itaniumos felkészítése kezdődött. A projekt 1994-ben startolt, hisz a HP már a kezdeteknél együttműködött az Intellel a processzor kifejlesztésében. 1996 októberében sikeresen bootolt a rendszer, ugyan még csak szimulátoron, de 1999 szeptemberében valódi környezetben is használható OS-sel bukkant fel újra a csapat, sőt, novemberben már a nagyközönség előtt mutatta be működő rendszerét az Oracle World rendezvényen, amin Oracle alkalmazások futottak.

Megjelent az Itaniumot támogató HP-UX

HP rx4610-es szerver
Idén februárban már a McKinley-n is működött a HP-UX, és júniusban megjelent a 11i Version 1.5, az első Itaniumot támogató HP-UX kiadás. A 11i V1.5 a csak PA-RISC rendszeren futó 11i Itaniumos változata. Képes 1-16 Itanium-processzor támogatására, 64GB memória kezelésére, más jelentős változtatást azonban nem vezettek be. A PA-RISC platformos alkalmazások kompatibilitását az Aries PA-RISC-Itanium fordító valósítja meg. Ez a felhasználó számára láthatatlan, a rendszer szerves része. Ennek a segítségével nincs szükség a programok újrafordítására, portolására, azok azonnal működnek. A HP ezt több fő alkalmazással is tesztelte, bizonyította: Apache webszerver, NASTRAN, Netscape browser, Java VM, Perl, xemacs, Real Server. Természetesen a nagy számításigényű alkalmazások újrafordítása ajánlott, hisz az Itaniumra kihegyezett compilerekkel (fordítóprogramokkal) készített gépi kód jelentős teljesítménynövekedést eredményezhet.

Számítógépek élveboncolása

A McKinley-t bemutató Ric Lewis egy érdekes videóval búcsúzott előadása végén, egy a HP-tesztlaborban működő McKinley-alapú gép prototípusát mutatta be az egyik fő fejlesztő. Az erősen homevideo-jellegű felvételen láthattuk a működő gépet, HP-UX futott rajta. A gépet kihúzták a rackből, és bekapcsolt állapotban, minden segédeszköz nélkül gyakorlatilag darabokra bontották. Először az egyik tápot emelték ki, a másik eközben persze vidáman ellátta feladatát, majd a merevlemez következett (természetesen nem az, amelyikről a rendszer ment), a hűtők, és végül a hot plug-os PCI-kártyák doboza. Ott maradt egy alaplap és egy processzor mintegy másfél percnyi szerelés után - a gép pedig ment tovább, mintha mi sem történt volna.