Valér
-2 °C
0 °C

Érezd az egeret

2000.08.26. 14:43
A Logitech által bejelentett új optikai egerek lehetővé teszik a felhasználónak, hogy érezze a virtuális felületet. Az új technika forradalmasíthatja az internetezés élményét.
Fogd és érezd
Aki a Logitech új egerét használja, a következőkre számíthat: ha egy jégcsap képére téved a kurzor, megcsúszik; ha teniszütőre, akkor berezeg; ha sóderágyra, akkor elakad; satöbbi. Az iFeel által a képernyő már nem csak a látni hanem tapintani is lehet, egy adott ikon lehet gumiból, fémből, lehet recés, vagy gömbölyű.

Mi ez? Egy érdekes, bár felejthető játékszer, vagy egy már ismert újítás, amely tömegeket hódíthat meg, átalakítva - mondjuk - a webdizájn gyakorlatát.

Az ilyen erővisszacsatolásos eszközöket már viszonylag széles körben alkalmazzák a hadseregek kiképzőszimulátoraiban, vagy orvosi szimulátorokban. Sokan tudják, milyen az amikor játékteremben a százforintos versenyautóval a betonfalnak zúgunk és a kormány akkorát ránt, mint a ló.

A vizuális gép és forradalom

A világon eladott egerek hatvan százaléka jelenleg a Logitech gyártmánya, a cég a Microsoft előtt piacvezető. A fent említett szimulátorok döntő részét szintén ez a két cég gyártja.

,,Ha azt nézzük, hogy hogyan használják az emberek a számítógépet, akkor azt mondhatjuk, hogy egy vizuális eszköz." - mondja Wolfgang Hausen a Logitech alelnöke - ,,Nézzük. Ha van hozzá hangfal, akkor esetleg hallgathatjuk, és annyi. Az embernek azonban más érzékszervei is vannak." A cég közleménye úgy fogalmaz, hogy"az iFeel forradalmasítja a gép és ember kapcsolatát."

Egér egérrel
Egy gyengébb képi humor
aktív és passzív egér
,,Talán nem csinál forradalmat, de mindenképpen van benne lehetőség." - mondja Martin Reynolds, a Dataquest piackutató cég főnöke.

A Logitech tavaly hozta ki első force-feedbackes egerét, de az csak egy külön műanyag konzolon működött, ami némileg körülményessé teszi a használatát. A legújabb iFeel egerek optikai egerek - a mozgást nem golyó követi, hanem lézer -, amelyek kényelmesebbek és pontosabbak

belső súly

Az erővisszacsatoló technológia a kaliforniai Immersion munkáját dicséri. (A Logitech nyolc százelékot tulajdonol az Immersiöben.) Az egér belsejében egy nagyon kifinomultan mozgó súly biztosítja, hogy a kézhez a legpontosabb ingerek jussanak.

A Logitech és az Immersion együtt várják az időt, amikor minden számítógépes kezelőfelületnek és internet-oldalnak saját tapintható domborzata lesz. Hogy ez bekövetkezhessen, elkészítették az erővisszacsatolást vezérlő különleges szoftver párját, azt amelyikkel rázós, csúszós, gyöngykavicsos weboldalt lehet írni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!