Webkamerák Inteléktől

2001.05.04. 15:26
Amióta az Intel tüskéshátú processzorainak forgalma a röpködő gigahertzek ellenére meglassulni látszik, a világelső chipgyártó fékhibás Ifaként igyekszik befarolni az átlagosnál is átlagosabb felhasználók lakásába apró, színes, lekerekített élű műanyag eszközeivel.
Az Intel a házi elektronmikroszkóp, a Me2Cam kvázi-VR, újabban pedig hangtorzító játékával a négyéves korosztály bevétele után - Magyarországon az amerikai megjelenést mintegy kétéves(!) csúszással követve - a főállású családapák lelkéért markol. A szolgasorban fűnyírásra tartott, frusztrációikat apró technikai újdonságokon levezető modulok, meg a család többi része is gondolkodás nélkül elütheti a délutánját az Intel PC Camera-termékcsaládjával.

A négyrészes történet nambervanját, a "mobil digitális kameraként" is használható Pocket PC Camerát razzia mester tolta a lombfűrész alá, míg a Pro, a Deluxe és az Easy kiszerelésű, monitorra fixált változatok alant mutatják ki a fehérjét.

Mindhárom kamera USB-csatolóval konnektál a gépbe, a Windows Me és a Windows 2000 a Prot leszámítva alapból felismeri. Utóbbihoz W2K esetén webről kell meghajtót letölteni, lévén keletkezésekor az még nem létezett. Az Intel annyira otthoni júzerekre készült termékeivel, hogy a szintén minden kamerához mellékelt Create & Share szoftvere kizárólag Win98/Me környezetben hajlandó települni (ami szintén a két éve nem frissített szoftver installerjének hiányosságának tudható be).

Mindenkinek a magáét

Intel Easy PC Camera
Távolról is látható, hogy az Easy-modellt azoknak találták ki, akiknél fennáll a veszély, hogy a gyerek akut nyáltermelésével próbál pontot tenni a kevésbé érzékeny műszer élettartamára. Az eldobható árú, 16 ezer forintos Easy Camera éppen ezért minimális optikával és hardverrel tényleg csak a témára rácsodálkozóknak ajánlható.

Intel Deluxe PC Camera
A Deluxe-verzió már a tényleges használatra vágyó amatőrök pályája, a háromlencsés, progresszív beolvasású optika 22500 forintért meglepően jó képminőséget produkál. A kamera mindent tud, amit egy webkamera tudhat, vagyis rögzíti az elé tett álló- és mozgóképeket. A célszoftverek telepítése után a műanyagburkolat tetején található gomb segítségével készíthető instant pillanatkép.

Intel Pro PC Camera
A Pro-változat azoknak fog tetszeni, akik érdekből vagy számításból még nem pusztították el ütvefúróval analóg videokameráikat, továbbá az a fixa ideájuk, hogy az azzal rögzített homevideo-stílusgyakorlatokat az otthoni komputer segítségével fogják majd piacképessé effektelni. A kamera hátulján figyelő videobemenet ehhez nyújt aktív segítséget, ettől kap a példány 29 ezer forintos árcédulát.

Zero-knowledge szoftverek

Az Intelnél a család egyenlő az analfabéta hülyegyerek szinonimájával, ezért a webkamerák mellé csatolt Create & Share szoftvercsomag hároméves kortól bárkinek ajánlható, aki szereti a nagy, színes gombokat. A szoftver összefogja a sima fényképeket, videókat, e-mail képeslapokat, e-mail videókat, képtárat készítő és szerkesztő alkalmazásokat, valamint egy sor ergya játékot, szigorúan 8 évnél fiatalabbaknak.

A szoftverek kezelése valóban percek alatt lejön óvódásoknak és nagymamáknak egyaránt, azonban működésük a kicsit is értőbb közönség arcáról hamar lehervasztja az idült mosolyt. Az e-mailes képeslap nagyszerű ötlet lenne, ha az üzenetet nem JPG-formátumban küldené el a program az összeszerkesztett képpel együtt, amely így több mint 250K-t nyom.

Ugyanitt alapból hiányzik a "visszavonás" művelet, azaz ha valamit legyalult a kedves vásárló a képernyőről, az csak új küzdelmek árán támasztható fel, és a képre varázsolt szöveg kezelése is heveny fájdalmakat okoz a halánték magasságában.

Hova lett az egoszörf?

Ha a programok túlzottan leegyszerűsített kezelőfelülete, vagy az, hogy a felhasználó úgymond "megkapja" a gépére telepített Windows NetMeeting videotelefon-alkalmazást, nem lenne elég bosszantó, elkezdheti keresni a webes videoközvetítésre specializálódott szoftvert, ami nincs.

Hála pl. a Tucowson fellelhető freeware programoknak, mint amilyen a visionGS PE 1.21, az exhibicionista felhasználó akár modemes kapcsolattal is rálőheti az internetre, amint épp Finlandiával higítja a Hohescét vagy akár rögtönözhet online bábjátékot is unatkozó ismerőseinek. A visionGS lerendezi a dinamikus IP-re felhúzott virtuális domaint, onnantól pedig csak a sávszélesség állíthatja meg a júzer behíresedését.

Intel Pro PC Camera: technikai adatok
Maximális felbontás: 640x480 pixel, 24-bit VGA (16,8 millió szín)
Szenzor: Progressive Scan CCD
Látószög: 50 fok
Videó: 640x480 pixel, 30 fps, Intel Indeo Video 5.0 i263 képtömörítés, Intel Indeo Audio G.273 hangtömörítés
Csatlakozó: USB port, RCA-videobemenet
Tartozékok: 3 méteres USB kábel, webkamera-állvány

Intel Deluxe PC Camera: technikai adatok
Maximális felbontás: 640x480 pixel, 24-bit VGA (16,8 millió szín)
Szenzor: Progressive Scan CCD
Látószög: 50 fok
Videó: 640x480 pixel, 30 fps, Intel Indeo Video 5.0 i263 képtömörítés, Intel Indeo Audio G.273 hangtömörítés
Csatlakozó: USB port
Tartozékok: 2 méteres USB kábel, webkamera-állvány

Intel Easy PC Camera: technikai adatok
Maximális felbontás: 640x480 pixel, 24-bit VGA (16,8 millió szín)
Szenzor: CMOS
Látószög: 44 fok
Videó: 320x240, 30 fps, Intel Indeo Video 5.0 i263 képtömörítés, Intel Indeo Audio G.273 hangtömörítés
Csatlakozó: USB port
Tartozékok: 2 méteres USB kábel, webkamera-állvány


  • Hírek
  • Megtakarítás