Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Jövő héten jöhet az új MacBook

2007.10.18. 07:39
Hónapok óta nem nyúltak az Apple legsikeresebb számítógépéhez, a MacBookhoz, a pletykák szerint azonban jövő pénteken új gépek jönnek. Csak az nem egyértelmű, hogy mihez nyúl a gyártó.

Jövő héten, október 26-án mutatják be az Apple új operációs rendszerét, a Mac OS X 10.5-öt, azaz a Leopardot. A szoftver lassan egy éves csúszásban van, a gyártó szerint elsősorban az iPhone fejlesztése vonta el annyira a dolgozók figyelmét, hogy nem sikerült időben piacra dobni az operációs rendszert. A legújabb pletykák szerint viszont nemcsak a Leopard mutatkozik be jövő pénteken, hanem egy új MacBook is. Csak abban van vita, hogy mit tartalmaz a frissítés, meg hogy lesz-e egyáltalán.

Alig változás

A Thinksecret szerint például csak a processzorok cseréjére kerül sor. Az oldal úgy tudja, hogy a 2 gigahertzes Core 2-est a jelenlegi csúcs, a 2,16-os válthatja, a 2,16-ost meg a 2,33-as, ami ugye olyan jelentéktelen átalakítás, hogy szóra sem érdemes. A pletykák szerint ugyanakkor elképzelhető az is, hogy platformszintű lesz a változás, és a MacBook is megkapja a MacBook Próban már használt Santa Rosát: ez gyorsabb rendszert jelent, még ha a processzorok órajele nem is emelkedne számottevően. Bár a Santa Rosához lehet 2,8 gigahertzes Core 2-est is rendelni, a MacBook Próban is a 2,4 gigahertzes jelenti a legfelső szintet, így valószínűleg csak a 2,2 gigahertzes verziót kapná meg a MacBook, így aztán összességében a platformváltás sem rázná meg a közvéleményt.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy az Engadgeten megjelent információk szerint még az sem lehetetlen, hogy egy ultrakönnyű MacBookot mutat be 26-án az Apple. Ez a gép vékonyabb lenne társainál, bár ugyanúgy 13 colos kijelzővel szerelnék, ami furcsa döntés, mert sokan örülnének egy valóban apró, 10 colos Apple-laptopnak. A pletykák szerint ez gép alumíniumborítása miatt inkább MacBook Próra hasonlítana, de a kütyü árazása nem lenne „agresszíven magas”. Persze a forrás bizonytalan, az információt senki sem erősítette meg, szóval erősen spekulatív hírről van szó, de jövő pénteken minden kiderül.

A MacBookhoz utoljára idén tavasszal nyúlt az Apple, de csak alig: a processzorok órajele nőtt 5-6 százalékkal, jelentős változás azonban nem történt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!